Добричкият съд не даде училище на Мюфтийството

14912
Добричкият съд не даде училище на Мюфтийството
Снимка: БГНЕС

Добричкият окръжен съд отхвърли иск на Мюсюлманското изповедание за собствеността на част от училищен имот в областния град, съобщи пресцентърът на институцията, предаде БТА.

Делото е със значителен обществен интерес, тъй като засяга сградата на едно от най-старите училища в града, а искът е на значителна материална стойност - за повече от 348 400 лева, отбелязват от съда. Мюсюлманското изповедание претендира за сграда на основното училище "Христо Смирненски" със застроена площ 630 квадратни метра и за част от терен с площ 4782 квадратни метра.

Мюфтийството с претенции към училище в Добрич

Главното мюфтийство в България има имуществени претенции към училище в Добрич. Днес Окръжният съд в града ще се произнесе по иска на ...

При решаване на спора съдът е обсъдил редица международни договори, по които България е страна - Букурещкия от 1913 година, съглашение, подписано в Цариград между турското и българското правителство през 1909 година, Крайовската спогодба от 1940 година и други, посочва говорителят на Окръжния съд Кремена Капралова.

Според съдебния състав Мюсюлманското изповедание не е доказало съществуването на Добричка мюсюлманска вероизповедна община в периода след Освобождението на България, както и наличието на правоприемство с нея. Съдът прави извод от събраните по делото доказателства, че турската общност е организирала вероучение и образование на родния език на своите членове, като е създала и поддържала частно турско училище като образователна институция, но не е придобила собствеността на сградата. В приложения по делото списък на недвижими имоти на Мюсюлманската изповедна община - Добрич, изпратен от местното мюфтийство до Главния мюфтия през 1954 година, не е посочено, че тя притежава процесния имот, се аргументира съдът.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна в срок 15 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com