Държавата мълчи дали ползваме фалшиви детектори за бомби на Летище София

11739
Държавата мълчи дали ползваме фалшиви детектори за бомби на Летище София
Снимка: БГНЕС

Две министерства и едно летище нарушиха Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), като отказаха да отговорят на въпросите на Actualno.com използват ли се фалшиви детектори за охраната на Летище София.

Преди месец журналистът Димитър Кенаров алармира в социалните мрежи, че Летище София се охранява с фалшиви детектори за бомби, модел АDE 651. "Това са доказано фалшиви детектори, които бяха в центъра на голяма корупционна схема по време на войната в Ирак, а британския "изобретател" в момента е в затвора", написа тогава той, твърдейки, че лично е видял модела. Измамата при този модел детектори е разкрита от BBC, но преди това Ирак дава 52 млн. паунда, за да купи въпросните детектори.

За да провери достоверността на информацията, на 27.02.2017 година Actualno.com изпрати 3 кратки и ясни въпроса до летището, както и до Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Въпросите бяха:

Самолет се приземи аварийно на летище "София"

Самолет е кацнал аварийно на летище "София". До момента се знае, че е светнал контролен датчик в кабината на пилотите, съобщи Нова теле...

1. С какви модели детектори се извършва охраната на летище София?

2. Използват ли се детектори модел ADE 651 (или модификация) за охраната на летището?

3. С каква процедура са закупени те?

Почти месец по-късно и в нарушение на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), в който срокът за отговор е 14 дни, отговор няма.

Наша проверка в документацията в сайта на летището и Агенцията по обществени поръчки (АОП) дава известна яснота за закупените досега детектори. През 2012 г. летище София е пуснало обществена поръчка за доставка на 25 броя проходни електромагнитни детектори, отговарящи на Стандарт 2 съгласно изискванията на Еврорегламент от 2010 г. След разговор със специалисти стана ясно, че този стандарт се покрива главно от детектори, използвани за летища и обекти със сериозно затегнати мерки за сигурност. 

Директорът на летище София е сменен

Поредната смяна в ръководството на голяма държавна компания е факт, съобщава bTV. Директорът на летище София е сменен, потвърдиха от М...

Разликата с детекторите, покриващи Стандарт 1, е, че тези със Стандарт 2 засичат по вертикала потенциално опасни предмети като игнорира ключове, кутии от цигари, бижута и други. Това са единствените одобрени от летищата в САЩ и Европа детектори, които дават информация за положението на предметите вляво, дясно, средата и по височината на човешкото тяло. 

Средната цена на детектор, покриващ Стандарт 2, е 10 хил. лв., като прогнозната стойност на обществената поръчка за закупуване на 25 детектори е 56 225 евро т.е. един детектор е грубо 4 400 лева. Търгът тогава е спечелен от "Еърпорт Секюрити Клиаранс" АД, собственост на Надя Иванова Божилова

Любопитното в случая е, че друга фирма на Божилова - "ДАНЛЕКС" ЕООД през 2015 г. печели търг за доставка, инсталиране и въвеждане в експлоатация на детектори за едновременно откриване на взривни вещества и наркотици. Прогнозната стойност на обществената поръчка е малко над 479 хил. лв.  Тогава "ДАНЛЕКС" ЕООД доставя 4 броя детектори, като единичната им цена е 110 815 лв. и комплект консумативи за период една година, при норма от 50 проби на ден, чиято цена е малко над 9 хил. лв., никъде в документите по договора обаче не се посочва какъв точно модел  детектори са закупени.

Такава е и ситуацията с обществена поръчка, стартирана пред ноември 2016 г., който, поне според документацията, все още не е приключила. Целта на поръчката тогава е да се закупят 1 брой оборудване със система за откриване на течни експлозиви (ТАГ), 1 скенер и 7 броя ETD (оборудване за откриване на следи от експлозиви).

Стойността на търга е оценена на малко над 1 млн. лв., като "ДАНЛЕКС" ЕООД отново е участник. И в този (неприключил) търг не става ясно какви модели са търсените продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com