Държавата ще прави нов опит да продаде бившата гара Пионер

16721
Държавата ще прави нов опит да продаде бившата гара Пионер

Ще бъдат обявени търгове за продажбата на имоти, представляващи част от терена на бивша гара Пионер. Информацията съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство Николина Ангелкова, по време на пресконференцията след Министерския съвет днес.

Имотите са с обща площ 37 078 кв. м. Продажбата ще се осъществи чрез търгове с тайно наддаване, при първоначална цена от 13 млн. лв. Планира се средствата, получени от продажбата да бъдат вложени в текущо поддържане на жп инфраструктурата, както и за завършване на започнати ремонти на жп линиите, информира МТИТС.

Това е поредният напън да бъдат продадени земите на бившата гара. Опити се правят от 2007 г. насам. 

Търговци блокираха подлеза на Централната гара в Пловдив

Търговци блокираха за кратко подлеза на Централна гара в Пловдив в знак на протест срещу затварянето на магазините в него от НКЖИ. Това...

Тогава на дневен ред бяха продажбите на земите не само на гара Пионер, но и на гара Сердика, от двете гари се очакваха между 109 и 130 млн. лв. Тогава брокери по продажби на имоти прогнозираха, че може да се стигне цена от 500 евро на кв. м, че дори и 600 евро.

През 2008 г. намерението на продажба на двата най-апетитни имота на железницата бе още актуално, но не се състоя заради спорове със Столична община. Тя също имаше апетити към земите, припомня "24 часа".

С кризата и спада на цените на имотите обаче тогавашният министър на транспорта Петър Мутафчиев се отказа да продава на безценица златните земи на железницата. Така някогашните гари продължаваха да пустеят. А сега терените на Пионер са се стопили наполовина. През 2007 г. бяха 60 дка, част от тях бяха отстъпени на общината, а върху терените бяха премахнати жп релсите.

Междувременно стана ясно, че проектът за изграждане на интермодален терминал в град Варна ще бъде спрян. Причината за това е, че до 15 септември обществената поръчка няма да е приключила и не може да бъде избран изпълнител. Проектът се финансира по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", по която ще бъдат прекратени всички проекти, чийто договори до средата на септември не са подписани. Това е част от мерките на правителството за икономия на средства от държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com