ЕК ни оцени "удовлетворително високо" по Механизма за сътрудничество и проверка

10419
ЕК ни оцени "удовлетворително високо" по Механизма за сътрудничество и проверка

Европейската комисия (ЕК) е дала отчет в сряда сутринта пред експерти от държавите членки за наблюдението над правосъдието и вътрешните работи в България. Така нареченият "устен доклад“ не се оповестява публично. Окончателните заключения за резултатите в борбата с корупцията и организираната престъпност Брюксел ще оповести в редовна писмена форма през януари догодина, информира БНР.

Служител в ЕК е представил устно информация за предприетите стъпки в България и в Румъния по Механизма за сътрудничество и проверка след последните доклади от началото на тази година. 

Българските и румънските евродепутати се обявиха за отпадане на мониторинга

Българските евродепутати и колегите им от Румъния се обявиха решително за отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка за Бълга...

Според дипломатически източници на срещата са били отчетени усилията на българската страна за реформа на съдебната система. 

Припомняме, че резултатите от мониторинговия механизъм се превърнаха в условие за държави като Холандия, Германия или Франция да допуснат България в Шенгенската зона без вътрешни граници. Хага, например, иска два последователни положителни доклада, преди да отмени ветото си на предстоящата среща на вътрешните министри на 8 октомври. 

Реформата на Висшия съдебен съвет (ВСС) и разделянето му на две камари, залегнала в проекта за промени в Конституцията, е от ключово значение за повишаването на доверието в съдебната система. С тази позиция на Европейската комисия от устния доклад за България запозна депутатите от правната парламентарна комисия правосъдният министър Христо Иванов.

По думите му, Комисията е поставила удовлетворяващо висока оценка на усилията на правителството, свързани със съдебната реформа, и е отбелязала, че приемането на промените в основния закон и подкрепата им в парламента ще е знак дали има политическа воля за продължаване на реформата.

Експерти: Мониторингът на ЕК е безполезен, защото няма санкции

Европейската комисия не разполага с методология и аналитичен инструментариум, за да види реалните проблеми на местна почва при монитори...

Пред депутатите от правната комисия Христо Иванов заяви: "За мене изключително удволетворяващо да кажа, че комисията е дала много висока оценка на усилията на правителството". Той посочи, че е било изрично подчертано, че реформата на ВСС е необходима и неговото разделяне конкретно е необходимо, за да може да има повишаване на доверието както в лидерство така и в кариерните процеси в съдебната власт, предаде БГНЕС. 

"Имаме пред себе си едно предложение, което дава ни възможност България да изглежда по-добре в европейски контекст. Мисля, че е въпрос на национална отговорност да направим тази стъпка", заяви Иванов. Той посочи, че разбира се между първо и второ четене може да се говори, да се прецезират текстовете и призова да направят тази стъпка при положение, че тя получава толкова ясна и недвусмислена подкрепа от страна ЕК.

Пред националното радио говорител на Европейската комисия отказа официално потвърждение или коментар, с мотива че това е заседание на експертно ниво с представители на вътрешните и правосъдните министерства на страните членки, и съответно няма да има препоръки или заключения на този етап.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com