ЕК: Със случая "Галеви" трябва да докажете ефективността на съдебната система

4280
ЕК: Със случая "Галеви" трябва да докажете ефективността на съдебната система
Еврокомисията не се фокусира върху отделни случаи и вярва, че властите в България ще направят всичко възможно да върнат двамата осъдени

За Европейската комисия случаят с Пламен Галев и Ангел Христов - т. нар. "Братя Галеви", е един от тези, които трябва да докажат ефективността на българската съдебна система. Това каза говорителят на комисията Марк Грей, цитиран от БНР. Той подчерта, че Еврокомисията не се фокусира върху отделни случаи и вярва, че властите в България ще направят всичко възможно да върнат двамата осъдени, за да излежат присъдите си.

Този конкретен случай се изтъкваше като един от най-важните при доказването на ефективността на съдебната система. Затова е важно подобни случаи да водят не само до осъдителни решения, но и до излежаване на присъдите, каза говорителят на Европейската комисия. Той не се ангажира с оценка как ще повлияе казусът с Братя Галеви на очаквания през юли доклад по мониторинговия механизъм.

По-рано по случая с изчезването на дупнишките бизнесмени се изказа и министър-председателят Бойко Борисов. По думите му правителството няма абсолютно никаква вина в този процес. И съдиите са могли да задържат Галеви, и прокурорът е можел да поиска задържането им. Къде е ролята на правителството в независимата съдебна система, попита Борисов.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com