Екоминистерството: Водата от Плиска не може да се използва за стопански цели

3802
Екоминистерството: Водата от Плиска не може да се използва за стопански цели

Министерството на здравеопазването е компетентен орган, който да каже за качествата на водата от "извора" в Голямата базилика в Плиска, пише БГНЕС.

От екоминистерството заявяват, че към настоящия момент така нареченият "кладенец" е със статут на археологическа находка. В този смисъл той не съответства на понятието "водовземно съоръжение" по смисъла на Закона за водите.

Борисов забранява комерсиалните дейности в Плиска

Целта на разкопките в Плиска е да направим историческото богатство достъпно за хората. Забранявам всякакви комерсиални дейности, всякак...

Водите в археологическа находка не могат да бъдат класифицирани като подземни или повърхностни и да бъдат с определен режим, който да гарантира възможността за използването им за определени стопански цели.

Поради факта, че така нареченият "кладенец" е археологическа находка, в Басейнова дирекция "Черноморски район" няма как да има налична информация за собствеността му. Този статут е и причината той да не е включен във водените от Басейновата дирекция регистри на водовземните съоръжения, изискващи се от Закона за водите.

Терминът "жива вода" не съществува в Закона за водите и не е предмет на същия. В Наредбата за бутилираните води също липсва понятие за "жива вода". Компетентен орган за качествата на водата от "кладенеца" е МЗ, казват колегите им от МОСВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com