Екопак откри първата у нас инсталация за рециклиране на стъклото по цвят

6223
Екопак откри първата у нас инсталация за рециклиране на стъклото по цвят
Снимка: Actualno.com

Днес в село Равно поле в околностите на София бе открита първата инсталация на Екопак България у нас за рециклиране на стъкло по цвят.

Изпълнителният директор на Екопак Тодор Бургуджиев - приветства гостите, дошли на откриването на рециклиращата инсталация и обяви, че Екопак има над 1200 клиенти, с чиято помощ се рециклират отпадъци в цялата страна. Инвестициите за тази рециклирана система са за над 2 милиона лева. От думите му стана ясно, че е по-висока ефективността при разделянето на стъклото и така се спестява голямо количество електроенергия, намалява се депонирането на отпадъците и въглеродния отпечатък. 10 тона на час ще бъде производителността на новата инсталация.

Светослав Атанасов председателят на Борда на директорите на Екопак България и изпълнителен директор на Coca-Cola, отбеляза, че това е една инвестиция в бизнеса. Тази инвестиция е директно свързана с устойчивия бизнес и с устойчивото развитие на нашето общество, катеоричен бе Атанасов.

 Специални гости на откриването бяха министърът (в оставка) на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Поо думите на Василева ползата за околната среда е видима. Ползата е свързана с това да депонираме колкото се може по- малко отпадъци. Аз се гордея с това, че системата за рециклиране работи добре, подчерта тя.

България е на едно от челните места в Европа по рециклиране на отпадъци

Опитът в последните няколко години показва, че българинът все повече и повече мисли за опазване на околната среда и по-чисти градове. П...

Ивелина Василева уточни, че близо 6 млн. и 660 хил. жители в страната са обхванати от сиситемата за рециклиране на отпадъците. Инвестирано е мащабно в регионалните системи за сепариране на отпадъците. 12 от тях са обезпечени със компостиращи, а 11 със сепариращи инасталации.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отбеляза, че новата инсталация дава възможност за по-голямо количество рециклирани отпадъци и по-малко количество на депонираните отпадъци. От думите на Фандъкова стана ясно, че 1000 тона се преработват ежедневно в завода за отпадъци София.

Гостите на събитието на Екопак България имаха възможност да се запознаят отблизо с начина на работа на новата система за рециклиране на стъкло по цвят и да разгледат вложените в нея технологии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com