Експерт: Изгорялата почва край Кресна е предпоставка за екологична катастрофа

2804
Експерт: Изгорялата почва край Кресна е предпоставка за екологична катастрофа
Снимка: МВР

Има предпоставки за екологична катастрофа - големият проблем са онези 10 сантиметра почва, която е изгоряла. Тя е един от най-трудно възстановимите природни ресурси. Не е ясно кога ще се възстанови този ресурс - още повече, че там е сухо. Медиите обръщат внимание на гората и животните, което е видимата част, но гората ще се възстанови с помощта на човека. Това заяви екологът Петко Ковачев.

По думите му пред bTV "от години в България вече имаме промяна на климата, почвите са сухи и рисковете от катастрофални последици след такива пожари стават все по-големи с всяка изминала година."

Около 20 дка е обхванал пожарът в землището на град Рила

Около 20 дка е обхванал пожарът в землището на град Рила, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. На мя...

"Искам да поправя една обща обърканост в медиите. Пожарът е повече горе над дефилето към Пирин, а не при самото дефиле долу при реката. Онази част, която се опитваме да предпазим, остава недокосната от пожара", допълни още Ковачев.

На въпрос къде са еколозите в този момент, експертът заяви: "Много от колегите са там и днес заминаха още. Във Влахи са два наистина важни обекта на еколозите – екологичното училище и Центъра за редки и диви породи. Получаваме съобщения да не се изпращат неподготвени хора, защото ще ги връщат. Много е лошо, когато при всяко природно бедствие хората питат къде са еколозите, а не питат къде са институциите."

На въпрос дали не е по-важно да се изгради магистрала "Струма", безопасна за хората, а не да се спасят животните Ковачев отговори: "Ако правителствата от 1997 г. бяха наистина загрижени и за хората, и за природата, магистрала вече щеше да има. Изнасянето на магистралата ще е полезно както за хората, така и за природата".

По-рано ефрейтор Марински от противопожарната служба съобщи, че през нощта е била направена просека и пожарът около село Влахи е овладян и не гори: "Теренът е отвесен, огънят мина по скалите и ни заобиколи, но направихме друга просега в гората. При Влахи е най-голямо огнището. Очакваме времето да ни помогне с дъжд, защото е много труден теренът. Правихме контрапожари. Хората са притеснени, защото старите хора трудно напускат тези места."

Потушен е пожарът край полигона на ВМЗ Сопот

Изпитание на боеприпаси на полигон на "ВМЗ ЕАД" край Сопот предизвика днес пожар, в който изгоряха около 400 дка частни лозя, предаде к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com