Експерт: Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене

2949
Експерт: Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене
Снимка: БГНЕС

Къртенето на стени превръща сградите в швейцарско сирене. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ инж. Димитър Куманов.

„В държавите, в които от години се полагат усилия, правят се изследвания и се вземат мерки, успяват да намалят щетите и жертвите – такива са например Япония, Чили и Нова Зеландия. Изискванията към новопроектираните сгради трябва да е много високо. На второ място – предпазливостта към вече съществуващите сгради също трябва да се завиши“, обясни той.

Защо строителството на сгради от морски контейнери е бърза и иновативна технология?

Строителството от контейнери в наши дни придобива все по-голяма популярност, като според мнозина това е технология, която ще намери мас...

Инж. Димитър Куманов обясни, че изискванията към строежа на нови сгради в София са много по-високи, в сравнение с тези по селата в цялата страна. Много от къщите са правени от местни майстори, без съществени мерки за защита при земетресение, отчете още той и даде за пример случилото се при последното земетресение у нас – това в Област Перник.

Ново земетресение с над 7 по Рихтер разтърси Турция, броят на жертвите расте (ВИДЕО)

„Нямам впечатление от турската система, но още през 1999 г. беше повдигнат въпроса с некачественото строителство там. Това го видяхме и в Албания. У нас темата с използваните материали за строеж на сгради се следи малко по-строго“, каза още той. Инж. Димитър Куманов припомни добрата идея на държавата за паспортизация на сградите, чрез която трябваше да се оцени и тяхната сеизмична издръжливост. Той подчерта също така, че за България е голям проблем къртенето на стени след закупуването на апартамент. Според него подобно поведение е особено опасно в панелните жилища. „Постоянното къртене превръща сградите в швейцарско сирене“, отчете инж. Куманов.

Специалистът бе категоричен, че няма такова нещо като не носещи стени в сградата – при земетресение всички стени са носещи, т.е. жилищата не бива да се прекрояват. „Много популярно е в България да се усвояват терасите и да се избива цялата стена, за да се разшири стаята. Това също е проблем“, каза специалистът.

Строителството у нас нараства

Индексът на строителната продукция у нас нараства през октомври с 1.8% на годишна база, сочат предварителните календарно изгладени данн...

Инж. Димитър Куманов обясни още, че при земетресение не се бяга, а се изчаква да отмине труса. Желателно е да се застане на най-безопасното място в сградата или жилището – тази информация се дава от експерт. „Стълбището в панелните сгради не е сигурно“, подчерта той и допълни, че „подготвеността на страната ни за действие по време на земетресение е равна на нула“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com