Експерт: Можем да посрещнем до 10 хиляди бежанци

2079
Експерт: Можем да посрещнем до 10 хиляди бежанци
Снимка: Getty Images/Guliver

България е готова за послещане на бежанци.„До 10 хиляди души, ако дойдат в България, няма да има никакъв проблем да бъдат приети, настанени, прегледани, да им бъдат посрещнати първоначалните нужди.“ Това каза пред БНР Милена Николова, програмен асистент в представителството на Международната организация по миграция в България.

По-големият поток мигранти не е повод за тревога и не би трябвало да бъде – това е свободно движение на хора, на каквото имат право всички, подчерта тя.

Турция изкуствено инициира мигрантски натиск срещу ЕС, смята Боян Чуков

Потокът от мигранти е изкуствено иницииран от Турция, като начин да се окаже натиск върху Европейския съюз. Това заяви пред bTV Боян Чу...

"Към момента всички данни и снимки от местата на събитието показват, че към нашата граница няма никакъв натиск. С въпроса защо това е така, може да се спекулира много. Може да се търсят политически причини", допълни тя.

Целта на Ердоган не е да праща мигранти към България, а към Гърция, смята Николова. „Към този момент виждаме, че натискът е много сериозен там. На практика виждаме, че Гърция изнемогва. Тя няма как да се справи без помощ от Европа.“

България, според експерта към този момент е напълно готова да посрещне нова бежанска вълна. „След случилото се през 2013-а и следващите две-три години България повиши капацитета си значително в тази област – както като места за настаняване, така и като възможности от държавните институции и организациите, които са на терен: международни или неправителствени. В момента възможностите да се приемат бежанци са много високи. Има пълна готовност.“

Приемателните центрове и лагерите, където се настаняват бежанци, в момента са запълнени на „почти нулев капацитет“, уточни експертът от Международната организация по миграция.

Макрон изрази готовност Франция да помогне на Гърция и България за мигрантите

"Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти...

За опасенията от мигрантите като преносители на коронавируса, Милена Николова изтъкна, че вирусът "със същия успех може да бъде пренесен от български гражданин, който се връща от чужбина" и не бива двете теми да бъдат автоматично свързвани.

Тя потвърди готовността на властите и институциите, които посрещат мигрантите на първа линия, да преглеждат влизащите в страната превантивно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 8 май 2024 г.

По-малко тежките катастрофи по време на великденските празници

Българите доволни от работата си, не толкова от заплатата

София Прайд 2024 с нова локация, ето къде ще се проведе

Нов протест на бул. "Сливница" година след смъртта на Ани и Явор

"И 10% от БВП няма да ни стигнат, ако сме извън НАТО": Говори адм. Емил Ефтимов

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com