Експерт: Не очакваме изненади и проблеми с организацията на изборите

1211
Експерт: Не очакваме изненади и проблеми с организацията на изборите
Снимка: Ивайло Илиев

Два месеца преди предсрочния вот ЦИК се заема с организацията за 2 октомври. Ясни са възнагражденията за хората, които ще участват в провеждането на изборите, като сумите достигат до 1280 лева.  

До 7 август трябва да се проведат и консултациите за определяне на членове на районните комисии за вота. В тях ще участват всички парламентарно представени партии. Пред NOVA експертът от Обществения съвет на ЦИК определи като положителен факта, че депутатите от 47-ото НС не промениха Изборния кодекс в последния момент. Според Румяна Дечева машинният вот не е причина за ниската избирателна активност.

Цветозар Томов, ЦИК: Машинното гласуване не води до по-слабо участие в изборите

"Тази кампания ще изясни в по-голяма степен действително ли машините пречат на хората да гласуват. За мен изглежда несъмнено, че по-същ...

А в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Дечева коментира: „Възможно е бюлетината да бъде толкова опростена, че и хора, които се справят само с дистанционното вкъщи, да могат да гласуват. Това вече е в компетенциите на ЦИК”. Тя разясни, че навсякъде, където има 300 или над 300 избиратели, ще има машини и на предстоящия вот. Тези секции няма да се допълват с хартиени бюлетини. С такива ще се гласува в по-малките секции.

„Изборите вече са доста рутинни. Не очакваме никакви изненади и проблеми с организацията на вота”, подчерта още Дечева, като изрази съжаление, че в отишлото си НС е била вложена сериозна енергия да се подкопае доверието към досегашния начин на гласуване.

„Беше ни внушено от политически субекти, че няма да се справим с този машинен вот, което не се основава на никакво конкретно проучване”, посочи експертът. Според нея точно преди избори някои от политическите субекти си позволяват "да оправдават собствените си евентуално слаби резултати с начина на гласуване", което по думите ѝ е непочтено.

В най-бедния регион у нас – Северозапада – желаещи да се ангажират с изборите не липсват. Но по-ниските възнаграждения може и да намалят интереса. Това, което може да ги задържи обаче, е улесненото отчитане на резултатите при вот с машини. За да се помогне и на избирателите обаче, пред партиите стои задачата да ги обучат да гласуват с машина, смятат експерти. 

ЦИК започна подготовка за предсрочните избори през октомври

Централната избирателна комисия (ЦИК) вече работи по подготовката на предсрочния парламентарен вот наесен. Направено е пазарно проучван...

Проблемът с подсигуряването на държавен склад за съхранение на машините все още е на дневен ред. От ЦИК се ангажираха да започнат разговори за това със служебното правителство. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com