Експерти: Столична община крие договори за външна юридическа помощ

5530
Експерти: Столична община крие договори за външна юридическа помощ
Снимка: БГНЕС

Заради делото за билета в София, но и поради множество сигнали на граждани, от гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт са подали официално искане по Закона за достъп до обществена информация, на което обаче не е отговорено. Това съобщават от инициативата в съобщение до медиите.

От съобщението става ясно, че към Столична община има цяла дирекция, наречена "правно-нормативно обслужване" и дори на официалната интернет страница е записано, че функцията ѝ е да "Осъществява процесуалното представителство на СО пред съдилищата, арбитражите, особените юрисдикции и други независими специализирани държавни органи по производства, по които СО е страна."

ГЕРБ в СОС: Политиците, които подкрепяха Иванчева, да поемат отговорност

Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост...

"През м. април 2017 г., подадохме искане за достъп до обществена информация за броя и стойността на договорите за външна юридическа помощ на Столична община за периода 2015 - 2016 г. Отговор нямаме и към настоящия момент (април 2018 г.) А искането ни все още се намира при директора на същата тази дирекция г-жа Бисера Личева", коментира Георги Статков от инициативата.

От инициативата твърдят още, че наемането на външни адвокати, вместо използването на юрисконсултите на общината представлява двойно ощетяване на данъкоплатците с хиляди левове всяка година.

Според експертите това има и друга страна - при евентуална загуба на дело срещу общината, гражданите, които се осмелят да търсят правата си в административния съд, по закон ще трябва да плащат адвокатски, а не юрисконсултски хонорари.

От инициативата считат, че освен ограбване на парите на софиянци, това е начин те да бъдат отказани да търсят правосъдие, рискувайки да заплащат много по-високи разходи ако загубят дело срещу общината. Освен това позицията им е, че изобщо юрисконсултите в общината не би трябвало да получават никакво допълнително възнаграждение, тъй като взимат така или иначе заплата от данъкоплатците/Столична община, работейки в цитирания правен отдел.

От СОС: Имахме сигнали за нарушения на Иванчева, съратниците й са в паника

Случаят изглежда изключително сериозен. Не мога да направя конкретен коментар преди да се произнесе Специализираната прокуратура по въп...

От инициативата настояват за публично обяснение на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и ресорния зам. кмет Ралица Стоянова и отчет колко пари са били дадени за такава юридическа помощ в последните 10 години.

На 25 април 2018 г. от 14 ч. в Зала 3 на Върховния Административен Съд ще се състои заседанието по делото за билета от 1,60 лв. Делото бе спечелено на първа инстанция от граждани и граждански организации, но бе обжалвано от Столична община, а преди 2 седмици бе приета нова наредба, с която общината се опитва с процедурни хватки да заобиколи гражданското недоволство.

Гражданите обаче продължават да настояват за оставките на вносителите на решението - общинските съветници от ГЕРБ Екатерина Йорданова и Зафир Зарков. Достъпът за граждани и медии е свободен. Делото е под номер 6417 от 2017 г. Адресът на съда е бул. Ал. Стамболийски 18.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com