Елементи от килими на различни етноси в България правят платнени торбички и стари стъклени блокчета уникални

4105
Елементи от килими на различни етноси в България правят платнени торбички и стари стъклени блокчета уникални
Снимка: EUCOOLтура

Ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново извадиха от нафталина елементи от стари чипровски, котленски, арменски и турски килими.

Фигури с различна символика от килими на различни етноси, живеещи на територията на България, заживяха отново върху платнени торбички за многократна употреба и стари стъклени блокчета от преградни стени. Преди да се заемат с предизвикателството, гимназистите проучиха внимателно значението и начините на създаване на фигурите.

За това особено полезна им бе срещата с холандеца Якоб Ван Бейлен, който притежава най-голямата колекция от стари чипровски и котленски килими и солидни познания за килимарството в България през последните няколко века. За историята и символиката в арменските килими младежите научиха от Хермина Емирян, а доц. д.и.н Саша Лозанова - преподавател по история на изкуството и автор на книгата „Българската художествена тъкан“, обобщи и надгради тези знания.

„Във всяка от културите елементите в килимите са свързани с рода и неговото пребъдване във времето. Има символи за годеж, сватба, сродяване, плодородие…“, казват младите творци. Те избират отделен елемент, който рисуват върху торбичките или стъклените блокчета. Идеята им е накрая да имат своеобразна арт инсталация с графично представени еднакви мотиви в килимите на отделните етноси. Да покажат и влиянието, и преплитането в културите. От наученото и практиката досега гимназистите вече са наясно, че символиката на орнаментите в килимите на народите е обща и е свързана основно с благоденствието на рода.

Творческите занимания на учениците от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново са част от уъркшоп „Културно многообразие“ по проект „EU COOLтура“. Проектът е създаден и се изпълнява от Българско училище за политика „Димитър Паница“ с подкрепата на ЕС. Образователния експерт Марияна Георгиева е ментор на заниманията на учениците от гимназията в старата българска столица.

Направеното от младежите от Велико Търново ще бъде показано на специално организиран форум в София заедно със създаденото от техните връстници от Професионалната гимназия по дизайн в София и 18 СУ „Уилям Гладстон”  .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com