Елементите от традиционни български килими - наследство на вековете (ВИДЕО)

2883
Елементите от традиционни български килими - наследство на вековете (ВИДЕО)
Снимка: EU COOLтура

Елементите и мотивите в килимите по нашите земи са отпреди хиляди години. Могат да се срещнат в култови керамични и каменни изделия, в римски мозайки и стенописи. За да се претворят те в килимите са изминали много дълъг исторически път. Това каза доц. д.и.н Саша Лозанова, преподавател по история на изкуството, история на дизайна, изкуството в дизайна и автор на книгата "Българската художествена тъкан".

Доцент Лозанова беше гост на ученици от Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново, които участват в проекта "EU COOLтура" на Българското училище за политика "Димитър Паница". Д-р Лозанова показа на ученици от специалност „Моден дизайн" снимки на интериор на български възрожденски къщи отпреди два века, където килими могат да се видят върху пода, върху местата за сън, като декорация над огнището. Изследователи са открили, че в тези килими и в ориенталски килими от немски колекции има немалко сходство. В тях могат да се видят елементи като стилизирана арка, която е срещана най-често в молитвени килими, стилизирани варианти на дървото на живота, което присъства във всички изкуства от най-древни времена, стилизирани човешки лица, които имат функция на амулети – пазят от зло ползвателите на този предмет. В някои килими, подобно на икони, картини и др., има и надписи, които дават информация за датата на създаването на килима, за неговия създател. Според доц. Лозанова се е вярвало, че с направата на подобни красиви творби се осигурява щастлив живот след смъртта. Разбираемо по-семплите екземпляри се ползвали в земния живот от не толкова представителни и богати клиенти, докато пищните килими са красели домовете на заможните фамилии.

EU COOLтура: Културното многообразие в Европа

Изкуството като висша форма на човечност. Това беше темата на уъркшкопа за културно многообразие в Европа, който се проведе днес (8 юни...

"В страни като Турция и Индия съм виждала как това наследство се използва прекрасно в съвременни дрехи, в текстила за дома. Пожелавам ви да обикнете старината. Това наследство е наше. Изучавайте го, ходете в музеи и галерии, следете информация за него и съм убедена, че ще откриете неща, които само вие и за пръв път ще забележите. Ако имате такива интереси и ги запазите в бъдеще, мисля, че ще си създадете много радост. Пожелавам ви от сърце да обичате изкуството и съвременното, но особено старото, да се занимавате с него дори само за радост на душата", пожела доц. Лозанова на търновските ученици.

Поредната приказка за килимите бе организирана от образователния експерт Марияна Георгиева. Срещата е част от уъркшопа "Културно многообразие" по проект EU COOLтура, който Българското училище за политика създаде и изпълнява с подкрепата на ЕС. Получените нови знания за орнаментите в килимите учениците ще използват при изработката на различни продукти, в които свързващата нишка ще бъде мотиви от килими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com