Ето как Тома Биков се защитава пред съда след обвинение, че клевети заради "къщата в Барселона"

21388
Ето как Тома Биков се защитава пред съда след обвинение, че клевети заради "къщата в Барселона"
Снимка: БГНЕС

Гражданско движение "Боец" (България обединена с една цел) съобщи на официалния си сайт, че е стартирало делото за лъжа и клевета срещу депутата от ГЕРБ Тома Биков.

Припомняме, че от движението обявиха през месец октомври 2020 г., че ще съдят Биков заради това негово изказване пред Нова телевизия:

"БОЕЦ, това е една организация от двама души, която се организира от Цветан Василев. Купуват една страница в един испански вестник, близък до сепаратистите в Барселона, с определени връзки с руски служби". "БОЕЦ и Бивол от време на време заработват за Цветан Василев мисля, че това е ясно на всички. Това не е някаква тайна. И че господин Василев от шест години се опитва нещо да се реабилитира по някакъв начин през такъв тип медии или организации, също е… те не се крият, те имат снимки с него".

Причина за изказването му са разкритията на движението за връзка с казуса около къщата в Барселона и записите, станали известни като "Яневагейт".

От документите по делото, които движението е публикувало, става ясно, че според защитата на Тома Биков - адвокат Рая Назарян, казаното от депутата не може да е клевета, защото твърденията му се базират "единствено на информация, тиражирана в медийното пространство". Биков и адвокатът му се позовават на статии от медии, за които се знае, че или са били собственост на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски или са приближени до него: Агенция ПИК, politika.bg, Монитор, Канал3, Blitz и tribune.bg.

Относно твърдението на депутата, че "БОЕЦ" купуват страница в един испански вестник", защитата изтъква, че това не е позорящо твърдение, защото не е престъпление. "Предвид на това, дори и да съставлява невярна информация, разпространението ѝ не би могло да съставлява клевета", пише адвокат Назарян.

Тя прогнозира и че ще остане "изцяло неуспешен опитът на "БОЕЦ" да убеди съда, че движението е претърпяло неимуществени вреди" от изказването на Тома Биков. Причина за това, според защитата, е, че движението "не се слави с добро име, не се счита за авторитет и не е давано за пример".

"Несъмнено ГД "БОЕЦ" е създадено с идеалистични и добронамерени цели. На практика обаче става ясно, че филантропските идеи са останали на заден план. (...) Широко в общественото пространство са разпространени силно притеснителни кадри и призивни слова от страницата на "БОЕЦ", които зоват за нарушаване на обществени права и принципи (...) призовават към насилие, мъст, побоища, смърт и саморазправа", пише адвокатът, за да защити тезата си.

"Така действа мафията – посочва с пръст неудобните и непримиримите и насъсква с цялата им мощ всички свои слуги, медии и институции – бухалки! Следва омаскаряване, преследване, мачкане и репресии без възможност да се защитиш. А в редките случаи, когато някой намери сили да опълчи на тази мерзост, то изведнъж виждаме как вувузелите на мафията дават заден", коментират от "БОЕЦ" аргументите на защитата на официалната си страница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...