Ето как заподозрените в шпионаж българи са се криели и дали са участвали в изборите в България

5120
Ето как заподозрените в шпионаж българи са се криели и дали са участвали в изборите в България
Снимка: Bulgarian Social Platform Българска социална платформа/Facebook

Тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, са се представяли и за журналисти, без това да е било вярно.

Заради участието им в секционните комисии за изборите зад граница са имали достъп до лични данни на българи от диаспората на Острова.

Експертите, с които британските медии се консултират, не искат да заемат конкретна позиция дали тримата българи са шпиони и какво означават арестът и обвиненията срещу тях. Не е ясно какви доказателства има срещу сънародниците ни. Това трябва да се разбере на следващото съдебно заседание, но то е след няколко месеца. Много издания във Великобритания акцентират върху това, че животът на тримата българи не се е отличавал с нищо необичайно. Спокойно бихте могли да сте съсед или дори колега на чуждестранните шпиони, без да подозирате за това, казват редица публикации.

Още: "Гардиън": Задържаните БГ шпиони са част от нов подход на Путин за шпионаж

Експертите напомнят, че чуждестранните разузнавания имат хора на терен, които да извършват подготвителна работа за шпионски операции. „Ние шпионираме тях, те шпионират нас - няма нещо принципно изненадващо в това. Интересното в конкретния случай е, че те са били в страната над 10 години. Надявам се службите за сигурност да са ги наблюдавали през този период. Любопитно е, че полицията ръководи случая. Обичайно МИ-5 вършат работата на терен, като наблюдение, проверка на миналото и установяване на самоличността. Може това да е резултат от предоставяне на информация от източник в Русия. Но случаи като този обикновено са работа на МИ-5”, посочи Крис Филипс, бивш ръководител на службата за борба с тероризма, цитиран от NOVA.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били председатели на СИК в Лондон на парламентарните избори на 2-ри април 2021 г. Практиката е членове на секционните комисии да се номинират от парламентарно представените партии. Когато обаче има свободни места, те се попълват от държавата. Тази квота са ползвали Иванова и Джамбазов. По информация на NOVA имената им са предложени от българската общност на Острова. До този момент нямаме официално потвърждение на тази информация.

От МВнР потвърдиха, че българските граждани Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон (Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг). Същите са номинирани от българската общност в Лондон, от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, посочват още от Външното ни министерство.

Още: Шаламанов: Шпионският скандал може да повлияе за приемането ни в Шенген

Тримата задържани ще се явят пред съда през септември. Дата все още не е насрочена. Според те ще отговарят за шпионаж в полза на Русия. Българите са имали алиби - работили на различни места. „Всичките те имат работа на различни места. Г-н Русев пристига в Обединеното кралство през 2009 г. и работил в продължение на три години в сферата на финансовите услуги. Според неговия онлайн профил след това той придобил компания, свързана с прехващането на комуникации и електронни сигнали”, посочва журналистът от Би Би Си Даниел Де Симон.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов живеели на семейни начала в Лондон. Според наши източници те често сменяли адресите си, както и работните си места. През 2019 година пред Радио Стара Загора на БНР българката разказва за това как заедно със своя приятел Бисер Джамбазов преподават безплатно английски език на българи. „Насочили сме се главно да помагаме на българи с безплатни уроци по английски език. Както аз, така и Бисер работим на пълен работен ден вечерна работа, за да можем да съчетаем през деня с това начинание, с което сме се заели”, е казала пред БНР тогава заподозряната.

Според Йордан Цалов от международната служба на ВВС срещите им с десетки българи, искащи да научат английски, е осигурявало на двойката възможност за контакти и алиби. „Очевидно в Лондон човек няма как се издържа от благотворна дейност и даване на курсове по английски език. Навярно подобни елементи са под постоянно наблюдение”, допълни Цалов, който е и част от разследващата група "Белингкат".

Още: Задържаните ни сънародници във Великобритания са преследвали Христо Грозев

В британската преса се казва, че Катрин и Бисер са се представяли и като поляци, имали са и фалшиви журналистически карти, както и имот в близост до резиденция на кралското семейство. Според Йордан Цалов журналистът Христо Грозев е подал сигнал към британските служби за това, че е следен от Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Тази информация до момента не е потвърдена от Грозев. „Очевидно са и координирали дейност, която застрашава живота на журналисти и този на Христо Грозев. Ние знаем, че той е преследван от руската държава. Руските служби искат да го ликвидират, а тези хора са работили за тях”, казва още Йордан Цалов.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа, включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, и други европейски страни. "Таймс" посочва, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк. Според изданието следователите са открили в стаята му оборудване за изработване на фалшиви документи.

БГ шпионите на Путин се правили на журналисти: Водеща тема за британските медии

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com