Европа ще ни съди за нехуманно отношение към кокошките

8587
Европа ще ни съди за нехуманно отношение към кокошките
Само Румъния е спазила правилата след предупреждението

България е една от 12-те страни в ЕС, които не са се съобразили с правилата за хуманно отношение към кокошките-носачки, определени от Европейската комисия, което заплашва страната ни от съдебни действия.

Страните, сред които е и България, са получили предупреждение преди два месеца да се съобразят с изискванията или в противен случай ще бъдат изправени пред съда в Люксембург.

Само Румъния е спазила правилата след предупреждението, докато Белгия, България, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Холандия, Полша и Португалия "трябва да направят допълнителни усилия".

Тези страни рискуват до лятото да получат последно предупреждение под формата на мотивирано становище – последна стъпка преди ЕК да сезира съда.

По силата на закон, който влезе в сила от 1 януари, кокошките, които снасят яйца, трябва да бъдат отглеждани в т.нар. "уголемени клетки", с допълнително пространство да гнездят и нощуват.

Всяка кокошка трябва да има собствено пространство от най-малко 750 квадратни сантиметра, малко повече от лист формат А4, което да отговаря на техните биологични и поведенчески нужди.

Редактор: Ивайло Кючуков

ЕС разследва "нелегалните кокошки"

Екипи от инспектори на Европейския съюз посещават всички страни членки, за да събират доказателства за нарушаване на правилата на ЕС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com