Фалшивата истерия за паметника на Шипка

9392
Фалшивата истерия за паметника на Шипка
Снимка: БГНЕС

Фалшива истерия за паметника на Свободата, известен и като паметникът на връх Шипка,  залива фейсбук пространството на България. Началото ѝ бе дадено с пост на Костадин Костадинов – лидер на проруската партия „Възраждане“ преди два дни.

Костадинов поведе „битка“ в защита на паметника на Шипка с псевдопатриотични внушения, че съдбата му ще е като на паметника на съветската армия. Впрегната е цяла армия от сподвижници в мощна пропагандна машина, която има за цел да заблуди обществото, че едва ли не той също ще бъде демонтиран, най-малкото ще бъде забранено честването на 3-ти март там.    

„Еничарите от ППДБ-ДПС-ГЕРБ не си губят времето. Не знам обаче кого си мислят, че ще спрат. На 3 март Възраждане ще организира масово посещение на Шипка. Каним всички, които искат да дойдат. Ще организираме автобуси от цялата страна за всички, които желаят да дойдат! Призовавам всички сънародници - нека се съберем 100 000 българи на най-масовото отбелязване на Денят на свободата в историята ни!!!“, написа Костадинов. И онагледи публикацията със снимка от 2019 г., когато е ремонтиран лъва на паметника. На нея се вижда как монументът е опасан със скеле и отпред е сложен знак „STOP“. Още: С над 14 млн. лв. държавата реставрира паметника на Шипка

Именно тази снимка се разпространява масово. Един от постовете гласи: „Целта на т.нар. ремонт е една единствена, да възпрепятства честването на националния празник 3 март. Нищо повече. Кой нормален човек започва ремонт на планински връх в средата на зимата!? За сега е ограден единствено самият паметник. Предстои да разбият асфалтовият път и стълбите, водещи до паметника, уж ги ремонтират, за да ограничат достъпа до целия район. За да премахнат 3 март, дори най-българския паметник са готови да унищожат“.  

Ден по-късно Костадинов пратил на място Димитър Пашев от „Възраждане“ в Казанлък, сниман до ограждения пред паметника с надписи на български и английски език: „Внимание! Опасност от падащи предмети!“.

Костадинов набляга, че абсолютно същите табели били сложени и по оградите на паметника на съветската армия и той е притеснен от този ремонт. 

„Защо имаме основания да се притесняваме от този ремонт? Напомням, че паметника на съветската армия беше махнат абсолютно незаконно. Съдът го потвърди, и въпреки това го махнаха. Никой не е предполагал, че управляващите еничари ще сторят такова брутално закононарушение. Ето защо сега имаме всички основания да сме притеснени за Шипка. 3 години ремонт на фугите - че той за толкова години е построен! Да не говорим, че беше ограден още същия ден, когато излезе новината по телевизията. Целта им засега е да спрат честванията там, които се превърнаха в най-мащабната манифестация на пробългарски и проруски чувства в България. А след това като нищо може да почнат провокации - някой ще надраска паметника, друг ще му счупи нещо, американските жълто-кафяви "медии" ще почнат да говорят как разделя народа и след няколко години няма да го има. Това, разбира се, ще се случи само ако това управление се задържи, а то, според мен, няма да се задържи. Но все пак сме длъжни да разглеждаме всеки сценарий“, пише още Костадинов. Още: Затварят за посещения паметника на връх Шипка. Вижте до коя дата

По този начин лидерът на „Възраждане“ се сдоби с нова кауза – да брани паметника на Шипка. Вече има и коментари, че  

Каква е истината обаче?

Никой от сподвижниците на „Възраждане“ не си направи труда да проучи, че предстоящият ремонт на монумента е дълго плануван, че поръчката за него е обявена в декември месец с прогнозна стойност над 14 млн. лв. без ДДС. До този момент дори още не са отворени ценовите оферти, което е планирано да стане на 12-ти февруари. 

Това означава, че дори без обжалване, ще минат не над три месеца до сключване на договор. Ако пък процедурата се обжалва, ремонтът може да започне не по-рано от юни-юли. Огражденията по никакъв начин няма да попречат на хората, които смятат да се качат до връх Шипка за бележитата дата – 3-ти март, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. По-скоро ще ги предпазят.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com