Фандъкова: Да не разчитаме на саморазправа за бездомните кучета

3609
Фандъкова: Да не разчитаме на саморазправа за бездомните кучета
От началото на годината до този момент са проверени 595 собственици на четириногите любимци

От началото на май започват масирани проверки дали собствениците на кучета са ги регистрирали, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в началото на днешното заседанието на Столичния общински съвет, предаде БГНЕС.

От началото на годината до този момент са проверени 595 собственици на кучета, като нарушения са открити само при 9% от тях. Именно поради тази причина в началото на следващия месец ще има активни проверки - по-рано сутрин и по-късно вечер в междублоковите пространства.

От общината търсят и активното съдействие на домоуправителите, които да дават информация за вписаните в книгата на етажната собственост собственици на кучета. Предстои и много сериозна информационна кампания по този въпрос.

"Аз лично отчитам като наша грешка, че не сме обяснили достатъчно добре на хората процедурата. Още през януари издадох заповед да бъде облекчена процедурата за деклариране на домашните кучета. Собствениците са длъжни еднократно в данъчната администрация на общината да подадат своята декларация. Това е факт от януари месец, но съм възложила да се направи информационна кампания, да се поставят съобщения на входовете на блоковете и жилищата, за да може хората да бъдат информирани. Ще направим всичко възможно да имаме добра комуникация с гражданите", добави столичният кмет.

Фандъкова припомни, че собствениците, които са кастрирали своите любимци, са освободени от такса "куче". В годината на поставяне на чип също са освободени от тази такса.

"Разпоредила съм на "Екоравновесие", когато има установяване на отровено куче, да се прави аутопсия, заедно с полицията да се разследва. Искам да се обърна към хората и да кажа, че това е опасно и за хората, и за децата, и за домашните животни. Нека да положим всички усилия и да получим подкрепата на обществото за по-сериозни мерки за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, но да не разчитаме на саморазправа", каза още Фандъкова.

Днес Столичният общински съвет трябваше да приеме програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Столична община 2012 – 2016 г., но за пореден път тази точка от дневния ред беше отложена, което предизвика недоволството на редица общински съветници от опозицията.

Не е нормално всички да се занимават с безстопанствените кучета от сутрин до вечер. Фандъкова да декларира редица мерки, които общината предприема и да се окаже, че само СОС не се занимава с този проблем, коментира Желю Бойчев от БСП. Ние за пореден път бягаме от един от най-големите проблеми на града. Ние отлагаме нещо за пореден път, което показва, че управляващите от ГЕРБ не са готови с решение на този проблем, продължи общинарят. Ние тези дни ще внесем цялостен доклад с предложения за промени в нормативната база в тази сфера и с конкретни мерки за решаването на проблема. Трябва да оптимизираме поне две от нашите наредби, които третират този въпрос, и работим по тези текстове. В началото на следващата седмица ще ги внесем, каза още Бойчев.

Редактор: Ивайло Кючуков

70% от столичани искат смърт за бездомните кучета

Около 70% от столичани искат бездомните кучета да бъдат евтаназирани. Програмата "Кастрирай и върни" среща подкрепата едва на един от п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com