Фандъкова: Искаме подробен устройствен план, за да избегнем строителство в Борисовата градина

2244
Фандъкова: Искаме подробен устройствен план, за да избегнем строителство в Борисовата градина
Снимка: БГНЕС

Това лято ще бъде още по-работно. Това заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Грижата, инвестициите, които правим, показват ясно моето отношение към парковете и строителството в тях. Само преди няколко години никой не искаше да ходи в парковете, защото не се косяха. Сега почти няма място в парковете. Продължаваме това поддържане. Тази грижа означава да запазим това, което е останало от парковете и градинките в нашия град. Именно за това решихме, че трябва подробен устройствен план. В проекта има план за изграждане на нови обекти, които според мен няма нужда да се изграждат", каза още тя.

Съмненията дали Борисовата градина ще се застрои, вместо да се устрои, остават (ВИДЕО)

"Би трябвало да има паркоустройствен проект за Борисовата градина, а не подробен устройствен план (ПУП) за застрояване". Това заяви пр...

"Моят подход и ангажиментът, който съм поела, е да запазим историческите ценности на нашия град. Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство. Опитвано е много пъти в Борисова градина да се строят хотели, за това искаме подробен устройствен план, за да избегнем подобно строителство", категорична е Фандъкова. "Не е лесно да направим частната собственост общинска. Това е битка. Ние ще я водим. За 4 обекта се работи да се възвърнат на общината и да не се отдават отново под наем. Вярвам и ще работя за това, да си върнем тези пространства", каза още тя. "Това е проект, който беше представен и се обсъжда публично. Всички можем да правим своите предложения, които ще се гласуват от общинските съветници", добави Фандъкова.

Още след като приключи срокът за подаване на становища по проекта за Подробен устройствен план (ПУП) стана ясно, че само в последните почти два дни са подадени около 300 становища и общо има 403. В социалната мрежа Facebook Гергана Пирозова от инициативата "Да спасим Борисовата градина" сподели, че е чиновници от район "Изгрев" са ѝ казали, че ще обработват становищата буквално до 25 юни вечерта. На 26 юни, от 17:30 часа в УАСГ предстои окончателното обществено обсъждане и не е ясно как за толкова кратък срок екипът на арх. Ковачев може мотивирано да отговори на всяко становище - още повече, че чиновниците са си говорили как просто ще сканират всяко становище, а няма да го обобщават и обработват. Заради това Пирозова, а и много ангажирани с темата граждани считат, че процедурата трябва да започне от самото начало и е абсурдно да се слага край на обсъжданията по такъв начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com