Фандъкова: София е на трето място от европейските градове по стартиращи компании от IT сектора

666
Фандъкова: София е на трето място от европейските градове по стартиращи компании от IT сектора
Снимка: БГНЕС

София е национален лидер в най-бързо развиващия се дигитален сектор и е на трето място от европейските градове по стартиращи компании от IT сектора. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на семинара „Проект за бюджет на Столична община за 2017 година“.

„Изключително бързо се развива IT секторът и аутсорсингът на цели сектори, на целия сектор от бизнес услуги като реклама, маркетиниг, счетоводство и други“, посочи тя.

„Големият капитал на София са хората, високо образовани, експерти, професионалисти, наличието на много млади хора с добро образование, което позволява да се повишава качеството и стандарта на живот“, заяви Йорданка Фандъкова.

„50% от жителите на София са с висше образование, само 3% са с основно и по-ниско образование“, обясни кметът и допълни, че това е ключов фактор в развитието и бъдещото подобряване на стандарта на живот и привличането на инвестиции. „Голямото предимство на София е, че се утвърждава като регионален, транспортен и логистичен център с много добра свързаност и инфраструктура“, каза още Йорданка Фандъкова, цитирана от Фокус.

Според последното изследване на института за пазарна икономика София е единственият български град, който успя да излезе от икономическата криза, да преодолее последиците от нея и да привлича инвеститори, допълни тя.

Фандъкова разпореди снегорините да са в готовност

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на фирмите, ангажирани с поддържането на пътищата през зимата, да разположат снегопочиства...

„През всички тези години не допуснахме да се увеличават местните данъци и основни такси в града в години на криза и това се отбелязва като добър подход“, посочи тя. „Заложихме на строга финансова дисциплина и в същото време на много сериозно инвестиции в инфраструктура във всички сектори“, заяви Йорданка Фандъкова.

„В последните години София успя да влезе в много престижни международни и национални класации за икономическо развитие и добър бизнес климат“, коментира тя. По думите ѝ хората в София остават и идват, за да търсят и намират добра работа, образование, здравеопазване и богат културен живот. Кметът уточни, че принос за това безспорно има политиката на СО.

„Инвестирахме огромни средства в строителството и цялостното възстановяване на базовата инфраструктура, както транспортна, така и екологична, образователна, културна“, обясни Йорданка Фандъкова. Според нея в годините на криза Столична община е била най-големият инвеститор в града и това е помогнало на бизнеса да продължи да работи и да осигурява работни места.

„Над 3 млрд. лева бяха инвестициите от първия програмен период, безвъзмездните бяха 2 млрд. лева, 1 млрд. успяхме да осигурим благодарение на строгата финансова дисциплина на общината“, подчерта кметът на София. „Пред нас стои задачата да защитим финансирането на проектите на София от втория програмен период“, каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com