Фандъкова: Взети са мерки, за да няма сблъсъци на гей парада

3794
Фандъкова: Взети са мерки, за да няма сблъсъци на гей парада

Взети са всички необходими мерки със засилено полицейско присъствие, за да не се стигне до сблъсъци при провеждането на шествието „София Прайд” в столицата, това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде “Фокус”.

"Маршрутът на парада е съгласуван и той ще се проведе от 17,30 до 21,30 часа в кръг в центъра на София. Ангажирани са достатъчно полицаи, надявам се всичко да е спокойно, така че от една страна – хората да упражнят своето право, а от друга – да не се нарушава общественият ред”, коментира кметът. Тя изрази надежда да не се стигне до сблъсъци. На въпрос за призивите на политически партии – да се забрани шествието, Фандъкова отговори: „Живеем в демократична държава. Има закони и правила и аз като кмет съм длъжна да ги спазвам”.

Гей парад и контра шествие днес

Шествие „София прайд” и контра шествие ще се проведат в центъра на столицата. За пета поредна година в София ще се проведе ...

В същото време граждани се обявиха против планирания за днес следобед „София прайд” и се събират за участие в контра шествие срещу гей парада. От 10.00 часа пред НДК се събират участниците в т.нар. контра шествие срещу гей парада, предвиден за тази вечер. Събрали са се няколко десетки младежи, сред тях има и такива с бръснати глави и много татуировки. Много от младежите развяват българското знаме. На голям плакат пред пилоните пише „Протест на патриотите против педерастката агресия”. Издигнати бяха плакати „Стига чужд диктат, не желаем гей парад”, „Който иска гейове, да ги взима в държавата си”. Звучат националистически песни. Има засилено полицейско присъствие.

Съорганизатори на протеста са Българският национален съюз, Българската национално-радикална партия, ВМРО - Българско национално движение, Национална съпротива, ПП „Национален фронт за спасение на България”, ПП „Атака” и други български националисти. Организаторите са изпратили писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с искане да забрани т.нар. гей парад. Според тях този парад застрашава обществения ред и нарушава правата на другите граждани.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com