Фирма на 20-годишен ще укрепва свлачището на Червен бряг

8757
Фирма на 20-годишен ще укрепва свлачището на Червен бряг
Снимка: АПИ

Фирмата на 20-годишния Христо Янков „Юнайтед Пропърти Груп“ ЕООД в консорциум с „Валмекс“ ЕООД ще укрепва голямото свлачище при входа на гр. Червен бряг. То е под №14 и се намира на третокласния път Плевен-Радомирци-Червен бряг. Договорът с изпълнителя - ДЗЗД „Червен бряг 2018“, е на стойност 6,5 млн. лв. без ДДС (7,8 млн. лв. с ДДС). Ангажиментът на консорциума е да изпълни обекта за 15 месеца.

На 27 февруари с решение на местния парламент в Червен бряг свлачището е обявено за обект от първостепенно значение заедно със засегнатите от него имоти. Единственият друг кандидат за участие в обществената поръчка е била фирмата „Строймонтаж“ ЕООД, но тя е отстранена заради несъответствие на офертата й с изискванията на възложителя, а е представила и документи на чужд език, което е в разрез със закона. По време на предишния мандат на кмета Даниел Вълов свлачището е било укрепено с инвестиция от 1 млн. лева по ОП „Регионално развитие“, но то продължава да бъде активно.

Сериозна част от АМ "Хемус" ще се строи без обществена поръчка

134 километра от магистрала "Хемус" ще се проектират и строят от държавното предприятие "Автомогистрали" без обществена поръчка. Това с...

Сега финансирането му е от ОП „Околна среда“, макар в документацията да е посочено, че все още не е подписан договор с управляващия орган за безвъзмездна финансова помощ. В свлачищния район попадат жилищни сгради, голяма част от които със значителни конструктивни нарушения. Има също техническа инфраструктура, резервоари на ВиК и магистрален водопровод, захранващ града, както и стълбове на преминаващия през свлачището електропровод за високо напрежение. Развитието на свлачищните процеси поражда опасност от прекъсване на платното от Червен бряг за Плевен. То е пропаднало и може да доведе до прекъсване на пътната връзка, се сочи още в документацията. Откъм западната страна на свлачището са напукани жилищни сгради.

Вторият етап на практика предвижда изпълнение на геозащитни мерки и дейности в свлачищния район, с оглед опазване живота и здравето на хората, живеещи в в района на свлачищата, както и на тези, преминаващи по републиканския път. Предвидени са две основни мероприятия на укрепване - дренажни укрепителни и отводнителни ребра, преминаващи през цялото свлачищно тяло, и силови конструкции, разположени в две ивици – над и под пътя.

Преди време проф. Божидар Божинов – ръководител на фирмата,  разработила проекта за укрепването му, заяви, че в Червен бряг е едно от свлачищата с най-голяма дълбочина - 16-18 метра. Припомняме, че фирмата „Юнайтед пропърти груп“ ЕООД на Христо Янков спечели наскоро поръчка на стойност близо 6,8 млн. лв. без ДДС за проектиране и рехабилитация на туристически пътеки в Национален парк „Рила“. Той е придобил фирмата в края на август месец миналата година от Здравка Маринова. Първата ѝ регистрация е със собственик „Кенсингтън Мениджърс Лимитед“ – Сейшели.

И в тази поръчка само дружеството на Янков е стигнало до класиране. Другите са отстранени в хода на процедурата по избор на изпълнител. В момента всички отстранени или класирани на различно от първото място обжалват поръчката и договор по нея не е сключен.

АПИ обяви обществена поръчка за закупуване на 51 нови коли

Обявена е обществена поръчка за доставката на 51 нови автомобила, предназначени за Агенция "Пътна инфраструктура". Автомобилите са за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com