Freedom House за България: Корупция, корупция, корупция

12874
Freedom House за България: Корупция, корупция, корупция
Снимка: Thinkstock

Публичните протести в България през 2013 фокусираха вниманието върху устойчивостта на политическата корупция в страната. Обществото бе възмутено от назначението на съмнителен медиен магнат за шеф на службата за сигурност. Този ход бе показателен за влиянието на корумпирани политици, бизнесмени и престъпни групи в страната. При липсата на съществени реформи недоволството продължи през цялата година.

Така е описана ситуацията в България през 2013 в последния доклад на Freedom House. Документът се фокусира върху нивото на демокрация в страните от бившия съветски блок и в тези, в които се е усещало съветско влияние. България е посочена сред държавите, в които корупцията се е увеличила през миналата година. Като проблем е отчетено и ниското доверие в институциите.

Марадона скочи на "корумпираната" ФИФА

Бившият аржентинския национал Диего Марадона разкритикува Световната футболна централа днес и заяви, че във ФИФА има много корумпирани ...

Страните са оценявани по скала от 1 до 7 (1 – най-високо ниво на демократичен прогрес, 7 – най-ниско). Разглежда се изборният процес, развитието на гражданското общество, независимостта на медиите, демократични управленски практики на местно и национално ниво, съдебната система и нивото на корупция. Средната стойност за България, имайки предвид всички тези фактори, е 3,25. Най-ниски стойности имаме по отношение на корупцията (4,25) и на независимостта на медиите (4,00).

Изборният процес у нас е третият най-недемократичен след тези в Румъния и Унгария (българските и унгарските резултати по показателя са почти идентични) в рамките на разглежданите членки на ЕС. Само в Румъния пък медиите са на по-лошо ниво по отношение на зависимост. Корупцията у нас пък е най-разпространена в сравнение с останалите членки на европейското обединение.

Очаквано нивата на недемократичност в бившите съветски републики от Централна Азия са още по-високи. Според Freedom House в днешно време още по-силно личат политическите и идеологическите разлики в Европа, а 4 от 5 човека в Евразия живеят под авторитарен режим. Влиянието на Русия както в Източна Европа, така и в Централна Азия се засилваше постепенно дълго преди анексирането на Крим, казват още от организацията. В много от разгледаните страни например се прокарват идентични на руските закони.

В страните, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г.,  по-скоро се наблюдава отдръпване, отколкото засилване на демократичните процеси, подчертава се в доклада.

Солиден спонсор натисна ФИФА да разследва избора на Катар

Един от големите спонсори на ФИФА поиска щателно разследване на обстоятелствата около избора на страна-домакин за световното първенство...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com