Газ тече от Гърция към България, интерконекторът - готов за Акт 16

3111
Газ тече от Гърция към България, интерконекторът - готов за Акт 16
Снимка: Пресцентър на МРРБ

"Днес тече газ по интерконектора в рамките на 72-часовата проба от Гърция към България", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Той допълни, че днес е заверил и екзекутивната документация, а от началото на другата седмица започва работа държавната приемателна комисия, която ще издаде акт 16 на обекта.

„Държавата е готова за акт 16, остават документи от строителя, това, което зависи от нас, сме го направили“, категоричен беше арх. Шишков. Той отново коментира, че е бил изненадан от протестите в първите дни срещу служебния кабинет с аргумента, че не желае да пусне газовата връзка. Това, по неговите думи, е демотивирало строителя и е можело да се превърне в проблем. Благодарение на непрекъснатия му контакт със строителя и инвеститора, съоръжението ще бъде завършено в срок.

Шишков: Строителството на "Хемус" е възстановено - извадихме инфраструктурните проекти от кома

Извадихме големите инфраструктурни проекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. Това каза служебният министър на регионалнот...

Регионалният министър съобщи за България Он Еър, че се очаква утре Министерски съвет да обяви магистралата от Русе към Велико Търново за национален обект, а понеделник или вторник другата седмица да бъде направен върховен експертен съвет, на който да бъде пусната заповед за одобряване на Подробния устройствен план на магистралата.

„Искам максимално бързо да започне планиране на целия коридор север-юг“, подчерта арх. Шишков и допълни, че за съжаление при предишните управляващи от ГЕРБ големите инфраструктурни обекти са се превърнали в сцени, а не в реални строителни обекти. За 7-те месеца на редовния кабинет не е придвижено нищо и по строежа на АМ „Европа“. Сега проектът е съгласуван с всички министерства и инстанции, постигната е договореност и с кмета на Костинброд, който е имал възражения по ПУП-а. Със споразумение между МРРБ и общината проблемът е решен – ще бъдат изградени пътни връзки към Петърч. По-другата седмица ПУП за трасето ще бъде внесен за одобряване.

Той коментира и резултатите от направената днес проверка на лот 3 на АМ „Хемус“. „Сега, когато ние съживихме строителството, се оказва, че въпреки че сме осигурили парите, тези съоръжения, мостове, за които има да се одобряват наново проекти, не са готови и в тези участъци няма да може да бъде започнато строителство незабавно“. Строителят е уверил, че в рамките на няколко седмици ще бъдат внесени проектите, за да може бързо да бъдат одобрени и строителството да продължи с бързи темпове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекиджия продължава с набезите си

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Гергьовден
Пожелания за Гергьовден

Всеки познава поне един човек с името Георги или Гергана, които празнуват имен ден на 6 май - ето кои са най-хубавите пожелания за Гергьовден. Най-хубавите...