Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е историческо събитие за България

4082
Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е историческо събитие за България
Снимка: ГЕРБ

"Вчера се случи много паметно и историческо събитие с оглед на факта, че от 17 г. не сме наблюдавало подобно нещо, а именно така нареченият "Луквовмарш" да бъде предотвратен."

Това каза Георг Георгиев, заместник-министър на външните работи, във връзка с несъстоялото се след забрана на Столична община, за първи път от 17 г. факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луковмарш.

За пръв път от години Луковмарш не се състоя

За пръв път от над десетилетие в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи национали...

Припомняме, че Върховният административен съд издаде заповед, с която забрани провеждането на събитието, а полицията уведоми организаторите за решението на съдебните власти. Около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, днес имаше засилено полицейско присъствие и ограждения. Никъде не се виждаха радикални елементи. Вместо това националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. ПОДРОБНОСТИТЕ

Още вчера външно министерство разпространи позицията си, в която официално заявява: "Принципна позиция на Министерството на външните работи на Република България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби, каквато е и "Луковмарш". В днешния ден България няма нужда от „Луковмарш“, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност. Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на „Луковмарш“ са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия.Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии."

Зам. - министърът на външните работи Георг Георгиев добави: "Усилията на българското правителство, местните власи, организациите в България и цялата българска общественост резултираха по улиците да не видим маршируващи, с факти, хора облечени в униформа, силно наподобяващи тези от времето на национално социалистическия режим. Смятам че това, което успяхме да постигнем вчера да не разрешим много натрапчивата и остра миризма на радикализма, крайностите, антисемитизма, дискриминацията да шестват по софийските булеварди е един много голям напредък и инвестиция в нашето общество. Инвестиция по пътя на това да можем да отличим грозното от цивилизованото, доброто от злото, да изградим една имунна система, която по никакъв начин да не толерира".

"Това трябва да е тенденция, която да се задълбочи, която да продължи във времето напред и която да превентира следващи опити на същите радикали да опитата да видоизменят марша и да го трансформират в някаква друга форма. Тук аз най-отговорно заявявам, че няма да позволим и продължаващите и други форми на провеждане на такива петнящо репотацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място в София, те нямат място в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас", каза още той.

"Ако искаме да докажем развитието си трябва да се противопоставим на всякаква такава проява. Сигурен съм, че водени от своя справедлив гняв към едни подобни много грозни действия ще го направим по най-подходящия начин", допълни Георгиев.

Сигнал: Подкрепящи Луковмарш тормозиха студенти в СУ на дискусия за възраждането на фашизма

Сигнал за тормоз в Софийския университет "Св. Климент Охридски", оказан от хора, организиращи Луковмарш, оповести Facebook страницата н...

Реакцията на Израел

Израел подкрепи недопускането на провеждането на Луковмарш: "Ние подкрепяме българските власти за техните усилия да предотвратят провеждането на Луков марш по улиците на София тази година. Това неонацистко шествие в чест на човек, който пропагандира ксенофобия и антисемитизъм, и по този начин насажда омраза и нетърпимост правилно е предотвратено. Действията на българските власти без съмнение ще дадат отзвук извън нейните граници.

Позицията на Американското посолство

"Оценяваме усилията на българското правителство да се противопостави на т.нар. Луковмарш и да гарантира общественото спокойствие".

Прокуратурата: Заради действията срещу Луковмарш, Еврейският конгрес поздрави Гешев

Главният прокурор Иван Гешев беше поздравен от Световния еврейски конгрес (СЕК) за положените усилия в борбата срещу антисемитизма и оп...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com