Гешев за израелския експерт: Няма мое нарушение, главен прокурор тогава беше Сарафов

1909
Гешев за израелския експерт: Няма мое нарушение, главен прокурор тогава беше Сарафов
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев изнесе подробности от разговорите си с т.нар. израелски експерт, който направи оглед на местопрестъплението, когато на 1 май имаше взрив пред кортежа на обвинител номер едно.

Именно неразрешената намеса на Гешев в разследването стана повод шестима членове на Прокурорската колегия към ВСС да поискат освобождаването му. Те заявиха, че той е дал преки нареждания израелецът да бъде допуснат за оглед заедно с придружаващия го зам.-шеф на следствието Ясен Тодоров.

Иван Гешев пусна запис на разговор с член на ВСС и показа чат с Бойко Борисов

Главният прокурор Иван Гешев пусна на пресконференция запис на разговора си с члена на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев, който ст...

Според Гешев обаче няма никакво нарушение, тъй като тогава не той е бил главен прокурор заради отпуск. Функциите му се изпълнявали от заместника му Борислав Сарафов.

„Бях ангажиран с лични проблеми – от семеен и всякакъв друг характер, както и да осмисля всичко, което се случва. За всеки човек това е стресиращо", каза Гешев на пресконференция в понеделник, говорейки за периода непосредствено след инцидента по пътя София-Самоков.

"Получих обаждане от колегата Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел, който изявава желание да види мястото, докато е светло, за да даде предвалителен анализ каква е ситуацията. Аз се доверих с оглед на това, че познавам този човек. Той е с доста сериозна биография и е един от най-добрите специалисти в Израел. Това, което казах на колегата, е, че трябва стриктно да се спазват изискванията на НПК и че няма пречка, в случай че не се пречи на длъжностните лица да се извърши каквото е нужно в рамките на закона“, коментира Гешев ситуацията с израелския експерт.

„Това за мен е опит за убийство. Дали е така, или не, ще покаже разследването. Това, което ми се предаде, беше следното: че мястото е много добро; той (израелският експерт – бел. ред.) би избрал такова място, завой, в който се стеснява пътят и колата отива към бомбата; че това е многоседмична организация на сериозни хора, професионалисти; че е виждал такива в Израел; че въпреки факта, че съм бил с бронирана кола, ако ударът е бил след секунда във вратата на шофьора или в моята врата и стъкло, той не може да каже какъв ще бъде резултатът. Отделно, без да съм професионалист, там имаше река или канавка и ако взривната вълна беше ударила колата, не е ясно дали нямаше да се преобърне и дали нямаше да има вътрешни поражения по хората, които бяха с мен“, допълни Гешев.

ОЩЕ: Факти и митове около бомбата срещу Иван Гешев: Бивш сапьор и лейтенант анализира данните до момента

Прокуратурата твърди, че "Барселонагейт" не е "на трупчета", още превеждала документи

Прокуратурата призна, че все още продължава с превода на документи от испански език по делото "Барселонагейт" - вече няколко годин...

„Има ясно становище на прокуратурата, че аз не съм давал и няма да давам изявления към онзи момент. Естествено, че се притесних за децата си, не за себе си. При неофициална кореспонденция с някои журналисти споделих същото. Някои цитираха, че част от семейството ми е било в колата. Това е проблем на тези, които са го написали“, продължи той.

От пътуването на Гешев до Украйна до онази неделя изпълняващ функциите на главен прокурор е бил Борислав Сарафов. „Така че аз няма как да наруша правомощията си, както твърди ВСС“, твърди главният прокурор.

Според него изявленията на Сарафов след инцидента са „за негова сметка“. „Израелският експерт не е нарушил никакви законови изисквания. Следващите дни започна отначало нормална медийна атака от т.нар. общност, която не ме харесва, но е хубаво това нехаресване да почива на обективни данни. Отмести се темата защо някой се опита да убие или сплаши българския главен прокурор – към посока семейство и (израелски) експерт. Тоест аз бях в ситуация да обяснявам защо не са ме убили“, заяви той.

И продължи, че е решил да не променя програмата си, защото не го е било страх. Пак цитира сицилианския прокурор Джовани Фалконе: „Страхливият умира всеки ден, а смелият веднъж“.

ОЩЕ: Гешев дава на Конституционния съд механизма за разследване на главния прокурор

Вместо на разпит: Гешев се среща с роднини на пострадали от ПТП

Въпреки че днес главният прокурор Иван Гешев трябваше да бъде на разпит, той се срещна с близки и роднини на жертви на тежки пътнотранс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество