Гешев защити Ясен Тодоров от Сарафов - главният прокурор бил шеф на следствието

2610
Гешев защити Ясен Тодоров от Сарафов - главният прокурор бил шеф на следствието
Снимка: Колаж/Actualno.com

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърли разглеждането и произнасянето по предложението на зам.-главния прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов за освобождаване на заместника му Ясен Тодоров.

В дневния ред не бе включено и предложението на обвинител номер едно Иван Гешев за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.

Гешев отрече да е записвал 150 разговора с политици и магистрати, включително с Йордан Стоев

Главният прокурор Иван Гешев отрече да е казвал пред заместника си Борислав Сарафов, че е направил над 150 записа на разговори с п...

Двете предложения бяха подкрепени от петима от шестимата членове на колегията, внесли първото предложение за предсрочно освобождаване на Гешев. Става въпрос за Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова и Георги Кузманов, съобщава Lex.bg.

Трима гласуваха „против“ – Стефан Петров, Евгени Иванов и Пламен Найденов. На заседанието не присъстваха Огнян Дамянов и обвинител №1 Иван Гешев, които са в отпуск.

Може ли директорът на Националната следствена служба да сменя заместниците си? Този въпрос беше един от обсъдените от колегията във връзка с предложението на Борислав Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров. Това предложение бе направено на 12 май.

На 29 май главният прокурор Иван Гешев е внесъл в съвета свое становище и в него изтъква, че предложението на Сарафов е недопустимо. Мотивите на обвинител №1 са, че според Закона за съдебната власт (ЗСВ) заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на съответната колегия на ВСС по предложение на административния ръководител. Чл. 150, ал. 1 от ЗСВ казва, че НСлС се ръководи от главния прокурор - пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването.

Съдебният съвет отказа да изслуша Сарафов за сигнала му срещу Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да не кани за изслушване зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, останалите зам.-главни прокурор...

В тази връзка Гешев посочва, че по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Акт на делегиране на такива правомощия няма, изтъква Иван Гешев. Допълва още, че правомощията на директора на НСлС са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури. Гешев припомня, че като главен прокурор е упражнил правомощията си, като през 2021 г. е внесъл предложение за назначаването на Ясен Тодоров като зам.-директор на НСлС, което е станало с решение на колегията от 21 декември тогава.

„В конкретния случай директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител, които по закон са разпределени на главния прокурор“, изтъква още Гешев.

Мотивите и на двете страни са били разгледани от Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) и днес от нейно име Стефан Петров от ВСС предложи Прокурорската колегия да остави предложението на Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров без разглеждане, защото е отправено от нелегитимен субект.

ОЩЕ: Сарафов за снимките с Пепи Еврото: Гешев разполага с частно външно наблюдение

Ясен Тодоров се оплака, че го следят съмнителни лица и автомобили

„След 15 май (датата, на която главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си) забелязах съмнителни лица и автомобили около жили...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com