Гласове срещу раздаването на училищен плод и мляко по домовете

5600
Гласове срещу раздаването на училищен плод и мляко по домовете
Снимка: iStock/Guliver

Директор на училище във Враца се обяви категорично срещу раздаването на хранителни продукти по мерките "училищен плод" и "училищно мляко" по домовете. Според него акцията поставя учениците и учителите в риск. Педагозите по думите му трябва да обикалят домовете на децата, за да раздават пакети с по 300 грама кашкавал и 2 броя краставици. Това стана ясно от репортаж на Нова тв. По време на брифинга на Националния оперативен щаб пък се разбра, че и родители се отказват от услугата. Така мярката, предприета от социалното министерство, се превърна в поредната оспорвана от граждани, заради пропуснати детайли.

Решението на социалното министерство беше взето миналата седмица. Продуктите от "Училищен плод и мляко" ще бъдат доставяни по домовете на децата: Трябваше след Великденските празници служители на социалните патронажи към общините да започнат разнасянето на млечните продукти и плодовете по домовете на децата, включени в схемата "Училищен плод и мляко". Програмата обхваща над 420 000 деца от 1 до 4 клас, които след въвеждане на извънредното положение не получават предвидената помощ. В същото време Държавен фонд "Земеделие" е организирала закупуването на млечните продукти и сезонните плодове от българските производители, които директорите на училищата трябва да приемат и разпределят чрез списъци с адресите на децата.

На първа инстанция: Съдът отмени противоречива наредба за "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени измененията и допълненията в Наредбата за условията и реда за прилагане на схе...

По думите на Румен Петков - директор на училище „Васил Левски” във Враца разпореждането за раздаването дори не дошло от Министерство на образованието и науката.

"Това цялото мероприятие е много странно, защото беше задействано от едно нищо и никакво писмо от Изпълнителния директор на Фонд „Земеделие”. Няма никакъв официален документ в нашите официални канали за комуникация на училищата, но така или иначе Министерство на земеделието се задейства с пълна сила, във всички училища в цялата страна, в които има деца от начален етап. Това са начални, основни, средни училища, детските градини и всъщност става дума вероятно за хиляди учебни заведения, училища и детски градини, които десетки, а може би и стотици хиляди деца трябва да получат тези продукти", посочва Петков.

Училищата и до днес не са получили никакъв официален документ, твърди дитекторът на врачанското училище. Според него научават какво трябва да правят по нестандартен начин, неприлаган досега.

В същото време в рамките на редовния сутрешен брифинг журналист зададе този въпрос на Оперативния щаб. Оказа се, че питащият е един от родителите, които са се отказали да получават храна от програмата в дома си. "И до нас дойдоха такива сигнали, разговаряли сме с Министерството и те трябва да вземат решение по този въпрос", коментира кратко проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на НОЩ.

МОН: Затворените частни градини и ясли не трябва да събират такси

Частните детски градини, които са затворени заради извънредното положение в страната, не трябва да изискват заплащането на такса от род...

По-рано стана ясно заповедта на здравния министър да се възобновят детските имунизации от 21 април, днес, няма да се случи, защото завари неподготвени лични лекари. С тях никой не е консултирал заповедта, а според БЛС са необходими ясно разписани правила за подновяването на ваксинацията при децата. Затова то най-вероятно ще започне поетапно от следващата седмица. БЛС: Нямаме готовност да започнем имунизациите веднага

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...