Главен комисар Николов за бедствието в Хайредин: Ситуацията е под контрол

1488
Главен комисар Николов за бедствието в Хайредин: Ситуацията е под контрол

Ситуацията с нивата на реките и язовирите в страната е нормална с изключение на язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин. Това обяви след съвещание при вицепремиера Красимир Каракачанов началникът на дирекцията „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Проблемът е в компрометиран преливник, но няма опасност за населението.

Евакуацията на 9 души е била доброволна и като превантивна мярка.

Частично бедствено положение в две села на община Хайредин заради преливане на язовир

Няма опасност големите язовири в страната да причината наводнения, съобщиха от министерството на околната среда и водите. От там наблюд...

„На Хайредин са съсредоточени много частни фирми, които в момента прекарват тежка скална маса с идеята да забавим скоростта на водата и оттук да забавим разрушаването на стената. Ситуацията е под контрол. Там няма рискова ситуация. Няма опасност за живота и здравето на хората и за тяхното имущество“, подчерта главен комисар Николов. „Проблем е, че при следващия дъжд пак ще се повтори тази ситуация. Трябва да се реализира проект от собственика на този язовир. Там нещата ще се нормализират едва когато бъде направен основен ремонт на съоръжението,“ обясни Николов.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов призна, че са необходими спешни мерки за укрепване на язовира. „Всичко опира до финансови средства. Ще докладвам на премиера за ситуацията и необходимите средства да бъдат отпуснати за спешни действия“, увери Каракачанов.

През тази нощ се очаква покачване в нивата на Огоста, Скът и Янтра, предупреди главен комисар Николов

„Пряка опасност за неселените места обаче няма. В близките три дни не се предвиждат опасни метеорологични явления. Въпреки това сме дали указания на местните власти за предприемане на мерки, най-вече наблюдение на критичните участъци и ранно предупреждение на застрашените хора“, каза Николов.

Глобяват кмета на Хайредин заради прелелия язовир

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) ще наложи глоба до 10 хил. лв. на кмета на Община Хайредин по Закона за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com