Горанов: Проблемът с опасните отпадъци в Девня е от 2013 г.

906
Горанов: Проблемът с опасните отпадъци в Девня е от 2013 г.
Снимка: БГНЕС

Проблемът с обезвреждането с опасния отпадък датира от 2013 г., когато е констатиран теч от съоръженията, в които същият се съхранява. Трихлоретанът с общо количество 2640 тона се съхранява в метални резервоари на площадката на "Полимери" АД в град Девня, които са в много лошо техническо състояние и представляват сериозна заплаха, както за сигурността за населението, така и за замърсяване на околната среда.

Това каза министърът на финансите Владислав Горанов в отговор на въпроса на депутата Атанас Костадинов относно разходване на над 14 000 000 лева държавни средства за обезвреждане на опасни отпадъци в частен имот.

Фалиралият "Полимери" АД ще изплати над 855 хил. лв. заплати

Работниците и служителите на фалиралия завод в Девня "Полимери"АД от ще получат пълните си възнаграждения. Това съобщи Окръжният с...

Министърът на финансите каза, че през 2013 г. директорът на Регионалната инспекция по околна среда и води - Варна, съгласно Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, издава заповед за предприемане на необходимите действия от страна на "Полимери" АД за несъстоятелност за отстраняване на непосредствената заплаха за възникване на екологични щети. С писмо до РИОЗ-Варна, синдикът на предприятието Иван Балабанов е заявил за невъзможността за изпълнение на тази заповед поради финансовото състояние на дружеството.

С решение на ВАС от 2012 г. е открито производство по несъстоятелност на "Полимери АД", посочи Горанов. Той каза, че в тази връзка на основание на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети министърът на околната среда и водите издава заповед от 24 април, с която определя областният управител на Варна за отговорен за изпълнението на превантивните мерки. В същата година е проведена обществена поръчка за изготвяне на проект за техническа спецификация и финансов разчет, представляващ част от тръжна документация за обществена поръчка и е сключен договор от 9 декември 2013 г. с "Екодизайн 2010" ЕООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com