Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има "черен списък" на нелоялните

3976
Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има "черен списък" на нелоялните
Снимка: iStock/Guliver

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. То ще обхваща 5 групи храни - макаронени изделия, зеленчуци, зехтин, консерви. За пръв път в изследването ще бъдат включени и спиртни напитки.

"Идеята е да се подпомогне по-лесното приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в ЕС, а именно жестоко санкциониране при нелоялни практики". Това каза в ефира на bTV председателят на КЗП Димитър Маргаритов. Той обясни, че проектът е на стойност около 180 000 евро, а продължителността на изследването е 18 месеца.

КЗП: При стачка на авиопревозвачи пътниците ще имат право на обезщетение

При организирана стачка от страна на авиопревозвачи, дори и тя да бъде обявена по надлежния ред, пътниците ще имат право на обезщетение...

Маргаритов призна, че двоен стандарт има и затова България е сред държавите с конкретни мерки за справяне с този проблем. "Наистина искаме да идентифицираме мащабите на "бедствието". Фокусирали сме в близки до нас страни, но ще купуваме храни и от Германия, например", обясни Маргаритов. 

Майка изчисли, че заради двойния стандарт и разликите в цените у нас и в Европа плащаме за детски храни със 112 лева повече, отколкото в Германия, например. Христина Димитрова се надява с внасянето на петицията по казуса в Брюксел и след гласуването и приемането на някакви законови рамки двойният стандарт да спре.

Първите стъпки след внасянето на петицията са направени, каза Мариана Кукушева от "Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите" у нас. Тя обясни, че се предвижат санкции за нелоялните практики в размер на 4% от годишния оборот или 10 милиона евро. Ще има и черен списък, който ще представлява публичен регистър за отказ на пазара от доставка на такива храни.

Припомняме, че на ниво комисия на ЕП евродепутатите решиха двойният стандарт на храните и други стоки да се добави към "черния списък" на нелоялните търговски практики.  Актуализираните правила трябва да бъдат гласувани и от целия парламент. Целта е всички европотребители да имат достъп до едни и същи продукти и права.

470 жалби в КЗП заради покупки по празниците

470 жалби са постъпили в периода от 22 декември до 1 януари включително в Комисията за защита на потребителите. Това каза председателят...

Текстовете ще се отнасят за продукти с двойно качество, когато стоките се търгуват под една и съща марка, но се различават по състав или характеристики и "потребителите са убедени, че купуват същия продукт, когато в действителност не е така", посочват още от Европарламента.

"ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в Европейския парламент обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, която от двете суми е по-висока", съобщи евродепутатът Момчил Неков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com