Граждани на протест по време на делото за радикален ислям

2461
Граждани на протест по време на делото за радикален ислям

Окръжният съд в Пазарджик прочете показанията на втория таен свидетел по делото срещу 14 подсъдими за разпространение идеите на "Ислямска държава" (ИД), дадени от него по време на разпита пред съдия Кристина Пунтева.

ВМРО, "Атака" и НФСБ на протест заради делото за радикален ислям

Протест, организиран от НФСБ, "Атака" и ВМРО ще посрещне участниците в делото за радикален ислям, което започва отначало в Окръжен съд ...

Според него в проповедите си Ахмед Муса е призовавал хората да не се подчиняват на законите на държавата, а на законите на шериата. Освен това той е говорил да не се гласува, защото това е против законите на исляма, информира "Фокус". В проповедите му е имало призиви също поддръжниците му да заемат бойни позиции и да застанат под знамената на ИД.

Тайният свидетел твърди също, че е виждал Ахмед Муса да проповядва на фона на черно знаме с арабски надписи. Той уточнява, че преди да се появи ИД не е виждал такова знаме. След прочитане показанията на свидетеля, прокуратурата, адвокатите и самите подсъдими зададоха въпроси към него. Във въпросите се търси уточняване на факти и обстоятелства, посочени от свидетеля, а именно участвал ли е и той в проповедите, различава ли отделните направления на исляма, присъствал ли е лично на проповедите на Муса, посещавал ли е молитвените домове в Пазарджик и Асеновград.

Освен това подсъдимата Александрина Ангелова зададе въпрос към свидетеля дали след посещаване на проповеди на Муса е станал привърженик на радикалното течение на исляма. Подсъдимият Ахмед Муса също зададе въпроси, свързани с вероизповеданието на свидетеля и познанията му за исляма.

Actualno.com припомня, че преди началото на заседанието пред сградата на съда в Пазарджик се събраха около 30 представители на патриотични организации. Заедно с тях беше и евродепутатът Ангел Джамбазки.

Таен свидетел по делото за радикалния ислям: Казваха, че християните ще са гориво за Ада

Приближени на съдения за проповядване на антидемократична идеология и на омраза имам Ахмед Муса Ахмед са казвали, че „християните...

По думите му исканията на патриотите са в България да не бъде допускана радикалната форма на салафитския ислям. Според участниците в демонстрацията, които носеха български трибагреници и плакати с надписи "Спри ислямизацията!", целта им е да се обърне внимание на гражданите, че има хора, които разпространяват идеи, неприсъщи за европейските ценности.

Адвокатът Васил Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство, посочва още bTV. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Васил Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com