Граждани ще протестират за оставка на Константинова заради бежанците

8783
Граждани ще протестират за оставка на Константинова заради бежанците
Снимка: БГНЕС

Гражданското недоволство срещу вицепремиера Калина Константинова прераства в протест пред Министерски съвет. Той ще се проведе тази вечер (вторник) от 18:30 ч., става ясно от организацията на демонстрацията във Facebook.

Причината е последното изявление на Константинова от 30 май, в което тя прехвърли отговорността за преместването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието на самата украинска общност. Вицепремиерът заяви, че тези от тях, които няма къде да отидат от сряда, ще бъдат транспортирани в буферните центрове в Сарафово и Елхово. Отделно се оплака от това, че до нея не достигала достоверна и навременна информация за желанията на бежанците.

Сега протестиращите ще настояват за оставката ѝ, както вече направиха от „Ние идваме!“.

„Пълното бездействие от страна на държавата, в лицето на г-жа Константинова и ресорната ѝ Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ), е на път да предизвика регионална хуманитарна криза на територията на страната. Ето защо искаме незабавно нейната оставка и извинение към украинските граждани в България", призовават организаторите на събитието във Facebook.

Исканията им са: визия за улесняването на интеграцията на бежанците в следващата фаза на програмата за настаняването; гаранция, че никой нуждаещ се няма да бъде оставен на улицата; гаранция, че никой бежанец няма да бъде обречен на гладуване; гаранция, че в базите, в които биват преместени бежанците, съществуват базови хигиенни условия.

"Настояваме за човешко отношение към хората, бягащи от война, чиито къщи са разрушени, чиито съпрузи, бащи, синове и дъщери се бият за свободата на Украйна. Настояваме за незабавната оставка на Калина Константинова, която не просто не успя да бъде на висотата на задачата, пред която беше изправена, но и избра да прехвърли вината за провала върху жертвите на войната. Всички възможни мостове от нейното управление на администрацията към доброволците и към бежанците са изгорени", пишат още организаторите.

Междувременно Фондация „Три жени“ (Десислава Олованова, Сибина Григорова и Кръстина Стефанова) публикува остро писмо срещу Калина Константинова, в което заявява, че изпитва „срам“ от изказванията на вицепремиера. Ето пълния текст:

Йотова скочи на кабинета за бежанците: Недостойни изказвания във всякакви посоки

Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи критика за начина на преместване на украинските бежанци. Според нея правителството е допуснало гр...

„Ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения.

Уважаема г-жо вицепремиер,

С голяма тревога проследихме събитията от последните дни, свързани с изпълнението на интеграционния план за разселване на украински бежанци във вътрешността на страната.

С истинско изумление изслушахме Вашето видеообръщение, в което изразявате разочарование от това, че не сте получила достоверна информация за плановете на бежанците. Още по-озадачаваща е изненадата Ви, че те не изпълняват инструкциите, спуснати от правителствения щаб, и не се качват във влаковете и автобусите, за да бъдат извозени до предвидените държавни бази.

Като организация, която работи в помощ на бежанците от самото начало на войната, ние добре познаваме трудностите, с които те се сблъскват. Общуваме с тях всекидневно и знаем, че до последния момент те не получиха информация за това в каква посока ще бъдат откарани и къде ще бъдат настанени. Така, без посока, в момента се "евакуират" украинци към територии на държавата агресор. Тези хора четат новини и имат близки, които живеят във войната на терен - и знаят това. Да се очаква от тях да се съобразят с неизвестността е неуместно.

Захари Карабашлиев с язвителен коментар заради отношението на държавата към украинските бежанци

Мисли ли си правителството, че като говори на езика на електората с патриотичен уклон, ще го спечели? Не, няма - това е заключението на...

Пишем Ви това писмо, за да изразим възмущението си от начина, по който действате, от начина, по който говорите в обръщението си.

На 9 март Вие се обърнахте към българския народ и към бежанците с друго послание, в което говорихте за съпричастност с хората, бягащи от кошмара на войната, и с разбиране към изморените майки, носещи децата си на ръце. Солидаризирахте се с тези жени и като майка. Ние също сме организация, създадена от жени и майки с морален компас, с идеалната цел да помага на онези в нужда, като въздейства положително на обществото ни като цяло. Нашето убеждение е, че ако моралът наистина е водещ, посоката винаги ще бъде ясна, а личното ни его ще отстъпва път на правилните решения.

Срам - това почувствахме, слушайки неуместните Ви сърдити реплики по адрес на бежанците - за капризите им и неподчинението им на Вашия план. Възмутени сме от това, че проявявате толкова малко разбиране от какво се нуждаят тези жени и техните деца в момента - от достъп до медицинска помощ, от подходяща храна за малки деца, от възможност за социализация и интеграция в обществото, от занимални за децата, от уроци по български език за майките, за да могат да се включат в пазара на труда. А не от настаняване в откъснати от цивилизацията почивни станции, без каквато и да било перспектива за бъдеще в България.

Има нужда и от още нещо - и към хората, бягащи от война, и към всички нас - от извинение.

Обръщаме се към Вас като жени към жена и с надеждата, че ще размислите и ще оттеглите заплахите си за наказателно настаняване на бежанците в Сарафово и Елхово, които безсърдечно отправяте във видеото. Не ни напуска надеждата, че като държава ще съумеем да проявим хуманност - така както го направиха индивидуално хиляди доброволци и дарители в цялата страна.

Последен ден, в който украинските бежанци могат да останат в хотелите по българското Черноморие

Последен ден, в който украинските бежанци могат да останат в хотелите по българското Черноморие по програмата на правителството. Над 52...

Очакваме Вие като вицепремиер на Републиката да спрете да прехвърляте отговорността на тях и да намерите начина да се погрижим адекватно за бежанците, използвайки ресурсите, които ние, гражданите, сме Ви предоставили.

Желаем Ви успех в работата.

От своя страна, ние ще продължим да развиваме благотворителна дейност в помощ на Украйна и украинските бежанци у нас, активизирайки гражданското общество в България.

С уважение,

Фондация "Три жени" - София Коен, Кристина Деспотова, Лилия Цачева, Десислава Олованова, Кръстина Стефанова, Сибина Григорова, Десислава Векилска

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com