Гърция - втората родина на българина през лятото

14153
Гърция - втората родина на българина през лятото
Снимка: iStock/Guliver

Летният сезон отново е в ситуация "дежавю". Голяма част от българите ровят за оферти в интернет, докато търпеливо изчакват опашката на ГКПП "Кулата". Други нашенци въобще няма да почиват. Никъде. И това твърдение е подкрепено с данни от проучването на изследователския център "Тренд". Като основна причина е посочена липсата на финансови възможности (62%). В същото време редица експерти от туристическия бранш у нас се опитват да оправдаят липсата на туристи в много от иначе "топ курортите" по Черноморието с това, че "сезонът едва сега започва".

Оправдават се и от ресорното ведомство. „Откакто е създадено Министерство на туризма, работим в посока да подобрим туристическия продукт, рекламираме дестинациите си - да има възможност от посещения през всички сезони". Така поне мисли Лиляна Арсова, директор на дирекция "Туристическа политика", изразила това мнение наскоро пред БНТ. А министър Николина Ангелкова пък отбеляза наскоро по повод исканията на природозащитни организации да се спре бетонирането по морето следното: "По отношение на застрояването бих казала, че това наистина е невярно твърдение".

В такава ситуация никак не е изненадващо, че гръцкият туристически продукт е предпочитан. Отново. Както междувременно и турските курорти. Кушадасъ, Бодрум и Анталия регистрират невероятен ръст през този сезон. Не само от българи, които са готови да пътуват близо 20 часа с автобус до Мармарис например, но след това да знаят за какво плащат. И наистина е жалко, че невероятната ни черноморска природа става заложник в повечето случаи на управленска немощ. И онова спонтанно чувство, което те кара да си хванеш шапката и да идеш на Неа Перамос, да кажем.

От общото към частното

От ухо на ухо, от препоръка на препоръка, от човек на човек през годините Гърция се утвърди като 'втората родина на българина' за летен релакс и забавления. И това никак не е пресилено. "Българинът има лоялност към Гърция, защото знае какво ще получи там за парите си, докато в България никога не знае какво ще се случи". Това мнение на Константин Занев от Института за анализи и оценки в туризма, изразено пред bTV, всъщност обобщава в голяма степен нагласата, с която много от нас тръгват към плажовете на юг.

Actualno.com направи справка в някои от най-посещаваните сайтове за туристически резервации. Оказва се, че за 5 нощувки със закуска и платени всички курортни такси в района на Неа Перамос (едно от най-желаните места от българите в Гърция), цената започва от 300 евро за сравнително прилични и чисти самостоятелни стаи. Сходни услуги по българските курорти като Слънчев бряг, Несебър, Поморие и др. варират, и дори прескачат условния таван на сумата.

Гърция - втората родина на българина през лятото

Ангелкова, разбира се, е коректна, като казва, че "всеки има право на своя избор и всеки преценя къде да ходи да осъществи своята почивка". Но само по принцип. На практика ситуацията с конкурентноспособността на българския туристически продукт трудно може да бъде сравнявана с услугите, предлагани от гърците и турците. Неслучайно последните ги наричат "царе на олинклузива". Възможните причини, поради които българите избират гръцките курорти, са няколко. И те не се реят свободно във водата, както обещанията, че услугата по нашето море с магическа пръчка ще светне.

На плажа е така

1. На плажовете в Гърция има място за всички. Практиката "едно фрапе плаща чадъра и шезлонга" е не просто често срещана. Тя е запазена марка на гръцкия туризъм. Ако за минерална вода в Албена ще платите до 11 лева, то на много места в Гърция ще я получите безплатно към някоя от поръчките си на крайбрежното заведение. Срещу 4-6 евро (за фрапе) лежите на сянка и върху шезлонг. Цял ден. Срещу 40 лева лежите на сянка. Но в Черноморец.

2. Евро и половина и "Заповядайте!". Друга практика по плажовете - плащате символичната сума и ползвате отново чадър и шезлонг, без да се налага да си поръчвате каквото и да било. Вода отново има за всички и от сърце. Просто с касовата бележка от "платения вход" за плажа отивате на бара. Толкова!

3. Обядът - мисия възможна! Компания от седем души спокойно може да хапне на плажната таверна за около 70-90 евро. Обядът включва порция сардини, пържени картофи, гръцка салата и бутилка рецина (на човек!). Гърците почти навсякъде държат храната да е първокласна, като към нея ще получите дори бонус - или някакъв вид разядка, или хлебчета, или порция плодове.

Бетон ли?

4. Никой не залива плоча на главата ви. Крайбрежията са чисти, някъде в далечината под маслинови дървета може да спрете колата си, а останки от инертни материали в никакъв случай не съпътстват поставянето на хавлията. Това е истината, изпитана на гърба на автора.

5. Дивите плажове се редуват с "комерса". Трябва само да проучите къде наоколо има още по-приветливо място, скътано в тих залив.

Къде да спим?

6. Семейният бизнес е друга характерна черта на гръцкия туризъм. Да, може и да не се сблъскате със супер лукс, но уютните къщи за гости, вили и малки хотели държат напълно поносими цени през целия летен сезон. Често ви посреща собственикът на съответното място за настаняване и ако нещо не ви харесва, може да се оплачете директно на него.

А цeните?

7. За всеки по джоба. Отделните сегменти на гръцкия туризъм са наистина добре развити. Така гостите имат широк диапазон от избор. Дали ще вечеряте в таверна, или в близкото заведение за бързо хранене - и в двата случая е напълно вероятно да останете доволни от обслужването. Както и от цената. За около 20-30 евро човек може да хапне в сравнително луксозен ресторант. За около 7-10 евро ще получи солидна порция гирос със различни салати. А и гърците дават от себе си повече.

8. Ако побързате с резервациите на нощувки например, четиричленно семейство спокойно може да си осигури напълно приемлив апартамент за около 50-60 евро в силния сезон на вечер. И на 10 метра от плажа.

И още

9. Получавате красива природа като постоянен бонус, както и (10) повече позитивни впечатления за споделяне.

Може и по-добре да стане, нали?

Всичко това, коментирано до момента, в никакъв случай не омаловажава усилията на онези съвестни хотелиери по родното Черноморие, които се опитват да задържат не само българския, но и чуждестранния турист. Предизвикателството пред тях е още по-голямо, имайки предвид системното снижаване на качеството на услугата заради мнозина антисистемни играчи.

И ако българският туризъм спечели предходните два сезона с водещи позиции поради сложната геополитическа обстановка и отчасти заради проточилата се гръцка криза, то днес трудностите пред него са почти същите като от лято 2015 г.

Ето и един напълно добронамерен съвет към българските хотелиери хитреци - отидете на почивка в споменатите дестинации и направете така, че да стане по-добре и у нас. Направете България първата родина на българина през лятото. Зная, че можете!

Автор: Румен Скрински

Снимки: Личен архив, iStock/Guliver, БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com