Христо Григоров: За нула време събрахме 12 професионални спасители и 6 кучета за Турция

1521
Христо Григоров: За нула време събрахме 12 професионални спасители и 6 кучета за Турция
Снимка: БГНЕС

За нула време събрахме 12 професионални спасители и 6 кучета за Турция. Това каза пред Actualno.com председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров по повод изпратените доброволци, които трябва да помогнат на Турция след бедствието.

Припомняме, че в понеделник сутрин мощно земетресение разтърси Югоизточна Турция и Сирия, като трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер отне живота на стотици хора в двете страни. Четири часа след бедствието екипи от България заминаха за Турция, за да помогнат на пострадалите. Вечерта страната ни изпрати още два екипа, включващи планински спасители. Доброволци от БЧК също заминаха да помагат на южната ни съседка. За тях именно ни разказа акад. Григоров, който уточни, че в момента те са на полето и вече работят. ОЩЕ: Радев: България първа реагира на бедствието, заминава втори екип за Турция

"Тук трябва да кажем едно голямо благодаря на държавата, защото тя пусна "Спартаните". Заедно с помощи и други спасители от други институции се замина за Турция", посочи той. 

Акад. Григоров заяви, че в момента има много желаещи да се включат като доброволци. „Нека да изчакаме малко самото управление и държава в Турция да намести нещата, за да имаме действително информация от какво най-много се нуждаят“, обясни председателят на БЧК.

От думите му стана ясно, че БЧК е една от първите структури, която е подала ръка и отишла да помага на Турция. Още повече, че тази година червенокръстката ни организация пое председателството на мрежата за взаимопомощ на националните дружества от Югоизточна Европа „Съседите помагат първи“.

Стана ясно, че БЧК е започнала кампания за събиране на средства за пострадалите в Турция чрез банкова сметка или чрез SMS на 1466, който е на стойност 1 лв. 

"Който желае да пусне 1 лев, за да може да съберем финансов ресурс и с него ще закупим всичко необходимо за тези хора", приканва акад. Григоров. Вие много добре знаете, че когато отправяме апел към българския народ, той винаги се е отзовавал, защото ни има доверие. Доверието се дължи на база на прозрачността. Ние правим обществен съвет, в който влизат журналисти, общественици, с които заедно разпределяме парите. Да съберем малко повече пари и да помогнем“, приканва акад. Григоров.

Той поясни, че вече има обаждания към БЧК, че има нужда от памперси и лекарства за бебетата. „Хората са избягали голи навън в снега, имат нужда от дрехи“, допълни акад. Григоров. Той обеща, че до няколко дни цялата информация от какво имат нужда бедстващите Турция ще бъде обобщена. 

Председателят на БЧК пожела на всички читатели на Actualno.com да бъдат здрави, да бъдат щастливи, да бъдат много обичани и има ли нужда, да се обединяваме и да подаваме ръка. „Ръката, която подаваме е силна и изправя хората само когато сме обединени. Бих се радвал, ако нашите политици възприемат тази политика – да се обединим, за да можем да сме силни и да вървим напред“, коментира акад. Григоров. ОЩЕ: 19 държави от Европа са помогнали на Турция, ЕК благодари първо на България

В момента те са на полето и вече работят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com