Христо Иванов: За съдебната реформа топката е в парламента

5101
Христо Иванов: За съдебната реформа топката е в парламента
Снимка: БГНЕС

Разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) е записано в Стратегията за реформи в съдебната система, приета от парламента, и всяко отстъпление от този международен стандарт ще влоши нещата. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Христо Иванов.

По този начин той разтълкува вчерашния устен доклад от Европейската комисия по механизма за наблюдение. "Дотук се оказа, че правителството си е свършило работата, че е предложило необходимата реорганизация на ВСС и изобщо на управленския модел в съдебната власт, за да реши наистина централния сплит на всички проблеми – кой и как взема решения, има ли компетентност за това и носи ли отговорност за това", заяви министърът.

Атанас Атанасов: И да не мине сега съдебната реформа, не се махаме от властта

Срещата между Реформаторския блок и ДПС беше договорена преди изявлението на Бойко Борисов, в което ни призова за смирение. Реформаторс...

Според Христо Иванов сега ще се гледа не какво прави правителството, а по действията на парламента. "В този смисъл има едно прехвърляне на тежестта към всички парламентарни сили, не просто към управляващите, защото съдебната реформа е национален въпрос и тя се разглежда така от нашите партньори. От тази гледна точка ние също трябва да очакваме подобно отношение в българския парламент на тая тема", заяви още правосъдният министър.

Иванов похвали ВСС, въпреки че преди дни беше остро нападан от колегите си от Съвета. Повод за похвалата беше приетите вчера от Комисията по натовареността критерии за прекрояване на съдебната карта, засягащи равномерното разпределение на районните съдилища и на магистратите в тях. Именно промените в тези съдилища и в районните прокуратури ще са първата стъпка в реалната съдебна реформа.

Иванов срещу Цацаров е абсолютно подмяна на реалните теми. Така коментира правосъдният министър събитията от последните дни, засягащи съдебната система – протестите и контрапротестите, както и противопоставянето "Цацаров – Иванов". "Гражданите имат своето място в тези процеси и никога не бива да го забравяме това. Ако си вършим работата добре, ако излъчваме ясни сигнали какво се случва, те няма да има нужда да излизат на улицата", каза той.

Според него не е въпросът в личностите. "Не сме коментирали с премиера. Той това, което имаше да го каже, го каза достатъчно публично. Няма нужда да коментираме кухнята", коментира Христо Иванов.

Тази сутрин протестиращи срещу главния прокурор и Висшия съдебен съвет и контрапротестиращи са пред сградата на Съдебния съвет. Мерките за сигурност за засилени, съобщава националното радио.

Всички големи държави в Европа са "за" съдебната реформа на Иванов

В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера (15 май), Европейската комисия застана категорично зад промените в конс...

От така наречената Група за обществен натиск искат оставката на Цацаров и висшите магистрати, а от организацията, наричаща се "План Б" - настояват за оставката на правосъдния министър Христо Иванов

Топката в парламента

"Няма ултиматуми за съдебната реформа, не сме яли баклави с никой", заяви Димитър Делчев, секретар на Реформаторския блок, в ефира на bTV.

Съдебната реформа и гласуването на промени в Конституцията разбуниха политическите духове в последни дни, като отново се заговори за задкулисие, уговорки „на кафе” и ултиматуми.

"Отговорност на ГЕРБ е да привлече подкрепата на ДПС”, допълни още Делчев. Според него всяко отлагане на конституционната реформа би я провалило.

След срещата с Реформаторите ДПС продължава да иска съдебна реформа наесен

Няма съгласие между ДПС и Реформаторския блок след срещата между ръководството на двете парламентарни групи относно проекта за промени ...

"Нямаме други споразумения. Мисля, че такава размяна на реплики е неуместна”, каза Лъчезар Никофоров от АБВ. Той припомни, че партията му е предложила и преди модел за съдебна реформа, която не касае промени в конституцията.

„Аз не съм видял и чул някой да е поставял ултиматуми, комисията не е такъв орган, тя дава препоръки”, каза Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ. Според него двигател на съдебната реформа е партия ГЕРБ, защото те са събрали подписите за нея. Той  изтъкна още, че вчера в устен доклад на Европейската комисия, ЕС са одобрили волята за реформи на правителството.

„Винаги сме имали принципна позиция и тя е, че съдебната реформа е слаба”, каза Чавдар Георгиев, депутат от БСП Лява България. По думите му тя ще доведе единствено до капсулиране на прокурорската колегия и намаляване състава на ВСС.

Според Емил Димитров, депутат от Патриотичния фронт, ДПС се „самопредлагат” на ГЕРБ за реформите. „Казват ние няма да приемем здравна, пенсионна или съдебна реформа, защото ПФ ни пречат и те са виновни, че не можем да се присъединим към ГЕРБ”, каза още Димитров.

 

Москов: Реформаторите почват диалог с ДПС за съдебната реформа

Да, представям си. Така здравният министър Петър Москов отговори дали си представя, че в качеството си на грижещ се за здравеопазването...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com