И Норвегия поиска изложбата "Епопея на тракийските царе"

7617
И Норвегия поиска изложбата "Епопея на тракийските царе"
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов прие днес – 9 юни 2015 г., извънредния и пълномощен посланик на Кралство Норвегия у нас Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор, информират от пресцентъра на културното министерство.

По време на срещата, провела се в Министерството на културата, посланикът на Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Х. Викьор изрази възхищението си от впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе: археологически открития в България", която от средата на месец април т.г. е експонирана в Лувъра и включва 1628 експоната от фондовете на 17 български музея. Посланикът на Норвегия сподели, че самата тя с огромен интерес е разгледала луксозния каталог към забележителната българска изложба и нарече „фантастични" образците на тракийско изкуство, които са представени в Лувъра. Същевременно Н. Пр. г-жа Гюру Катарина Х. Викьор отправи и официална покана към министър Рашидов от името на Националния исторически музей в гр. Осло изложбата „Епопея на тракийските царе" да гостува от началото на месец март 2016-та година и в Норвегия.

Представяме в ЕП варненското злато - най-старото в света

Най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол ще блести цяла седмица в Европейския парламент в Брюксел, съобщи...

В Норвегия всъщност все още много малко се знае за тракийската цивилизация и култура, за нейните постижения и за изкуството, създавано в древността по вашите земи, по тази причина съм убедена, че изложбата ви с тракийските съкровища ще има наистина феноменален успех в моята страна, подчерта норвежкият дипломат. Тя допълни също, че луксозният каталог за изложбата ни „Епопея на тракийските царе", издаден от Лувъра, е предизвикал изключително сериозен интерес и сред специалистите и изкуствоведите в Националния исторически музей в Осло.

Министър Рашидов благодари за отправената покана и същевременно поясни, че голям интерес към нашата изложба вече са проявили и в Британския музей в Лондон, както и от Япония, Хърватия, Турция, Мароко и дори от Австралия.

По време на срещата министър Вежди Рашидов и посланикът на Норвегия Н. Пр. Гюру Катарина Х. Викьор обсъдиха и въпроси, свързани с подготовката на конференция, организирана по инициатива на Норвежкия институт за опазване на културното наследство със съдействието на ЮНЕСКО и с участието на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Въпросният форум, посветен на противодействието на незаконния трафик на артефакти и културни ценности /с произход най-вече от страни като Ирак и Сирия/, предстои да бъде официално открит в София на 17 септември 2015 г.

В хода на разговора посланикът на Норвегия у нас г-жа Гюру Катарина Х. Викьор разказа и какво силно впечатление й е направила експозицията в открития неотдавна Музей на историята на полските евреи във Варшава. С помощта на най-новите технологии експозицията в този музей те кара да станеш съпричастен с историята на хората, преживели ужасите на Втората световна война, тя е изключително силно въздействаща, сподели посланикът на Кралство Норвегия.

Показват съкровището от Свещари в Лондон

Тракийското злато от Свещари ще бъде показано пред публика в Лондон. Съкровищата от древността, изровени от земята край Исперих, където...

В тази връзка министър Вежди Рашидов припомни, че е посещавал Музея на Холокоста „Яд Вашем" в Йерусалим и е поднасял венец в памет на милионите жертви. „По-лошо, по-страшно и по-ужасяващо нещо от Холокоста няма", отбеляза Рашидов. Министърът на културата Вежди Рашидов каза също, че според него е време да започне подготовката и за откриването в София на Музей на историята на българските евреи, който може да бъде изграден и с помощта на европейски фондове.

„Убеден съм, че в гр. София може и трябва да има един такъв музей, време е наистина вече и да започнем да мислим и работим сериозно за неговото създаване. В неговата бъдеща експозиция, разбира се, ще има достойно място и за спасяването на българските евреи през Втората световна война – акт на гражданска смелост, на човечност, извършен от българския народ, с който трябва да се гордеем", изтъкна министър Вежди Рашидов. Той допълни също, че създаването на Музея за историята на българските евреи ще покаже и зрелостта и толерантността на българското общество, това ще е и ясен знак, важно послание, че българският народ се присъединява към световната съпротива срещу проявите на антисемитизъм и ксенофобия, религиозни и етнически предразсъдъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com