И в КТ "Подкрепа" не виждат основание да се включат в национален протест

6249
И в КТ "Подкрепа" не виждат основание да се включат в национален протест
Снимка: БГНЕС

И КТ"Подкрепа" не вижда основание за включване в национален протест, за която призовават организаторите на протеста от сряда. Вчера от КНСБ мотивираха същата позиция с експресно проучване сред синдикалните лидери. Днес Димитър Манолов обясни просто и ясно защо синдикатите не би трябвало да участват в подобен протест.

Пламен Димитров: Трябва да се харчи смело, стига с тази пестеливост

Корупционен и криминален потенциал в Закона за "спящите акции" видя Димитър Манолов

Придобитите по време на приватизацията ценни книжа може да бъдат загубени, ако бъде приет закона за "спящите акции". За това алармираха...

"Последната национална стачка, която "Подкрепа" организира и участва, беше когато доларът беше 3 000 лв. За всички хора. Нямаше хляб по магазините – за всички хора. И тогава вътрешният стимул на хората да участват беше изключително сериозен. Не съм сигурен, че сега ситуацията прилича на това. Последният път, когато имаше отново национална, но все пак браншова стачка – учителската през 2007-ма г. Тогава всички учители в България бяха недоволни от това, което получават. Друг е въпросът какво получиха. И тогава всички учители казаха не, това повече не може да бъде така. Не съм сигурен, че ситуацията в момента е такава. Нека кажем , че в този протест участват членове на Подкрепа , но има такива, които не участват. Защото синдикатите са организации, които защитават трудовите права на хората, а не политическите. За политическите има други организации. Така че синдикати могат да участват в това нещо, но трябва да има нещо, което е еднакво за всички и да засяга техните трудово-осигурителни права, а не политически, за да се включим." Това заяви Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа" пред БНТ.

Интересни подробности от преговорите между синдикатите, правителството и бизнеса през изминалия уикенд разрки той. След срещите управляващите обявиха нов - втори пакет от мерки, който е краткосрочен. Стана ясно, че Манолов е видял сред мерките намаление на ДДС за виното и бирата, което не е било обсъдено със социалните партньори. Но синдикалистът беше доволен от реално договореното 30% увеличение на заплатите в много държавни агенции.

"Когато започна да се приказва за тези неща, ние бяхме силно притеснени, защото не винаги се изразходват по най-добрия начин. И сега има неща, които ми бягат – например намаляване на ДДС за виното и бирата. Та, бяхме се притеснили какво може да се случи. Слава богу, бяхме поканени да дадем мнение и на тези 2 срещи в събота и неделя успяхме да убедим министър-председателя да свършим някои неща, които ще работят сега, но и в бъдеще. Например увеличението на средствата за заплати в няколко системи – агенции на труда и социалната политика – например "Социално подпомагане", където получават по-малки заплати от помощите коитораздават. Както и в ГИТ, и в Агенция по труда, в домовете за възрастни хора, за болни хора, в БАБХ и вече тези, свързани с коронавируса - като Центъра по заразни и паразитни болести и НОИ. Заплащането на медицинските сестри – има много голям проблем в детското училищно здравеопазване. Разбрахме се за увеличение. Сега ще видим какво от това ще бъде разписано. Вчера повечето неща бяха казани, но докато не ги видя в Нормативен акт, ще следя", закани се Манолов.

"На мен ми се искаше да има нещо по-различно за пенсионерите. Това, което е нарпавено е малко на парче, но там нещата са много ресурсоемки. Водихме дълъг разговор и по тази тема. За увеличение на минималната пенсия. Моето убеждение е, че всички трябва да бъдат преизчислени, за да се запази съотношението между тях. Всичко друго е нечестно и работи против осигурителната система.", подчерта Манолов.

Димитър Манолов: Проблемът е, че сме кретени

Проблемът е, че сме кретени. Това коментира пред БТВ президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов по повод затегнатите мерки във връзка с ...

По думите му предстоят още разговори с бизнеса за разплащането на обществени поръчки, забавени от държавата, от което много фирми страдат в момента. Също така стана ясно, че ще има и нов пакет от мерки, които ще разпределят европейско финансиране, но все още не е ясно какви ще са те - "дали ще са краткосрочни или ще се търси някаква устойчивост".

Категорично е необходима промяна в данъчната политика, смята Манолов: "Искам да бъде премахнат данъкът върху минималната работна заплата, който беше въведен от тройната коалиция. От там нагоре вече е въпрос на допълнителни разговори. Тук говорим за европейски принципи, които ги разбираме както си искаме, но почти във всички от тях с малко изключения – по-големият доход допринася повече за общественото развитие."

Как се работи с новият финансов министър Кирил Ананиев: "Не искам да правя дългосрочни прогнози, но в събота и неделя той се държа блестящо. Говорихме за пари. Разбира се, той сменяше цвета си периодично, червеше се както е нормално един финансов министър да преживява тези неща, но нямаше… случвало се е не един и два два пъти негови предшественици да се запънат, без да е ясно защо, просто така. Аз съм имал диалог и с Горанов и с Орешарски и с кого ли не. Просто човекът е различен , ще видим и дали диалогът ще е различен. Аз съм работил с него в качеството му на заместник – министър.", коментира Манолов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com