И вторият опит на СЕМ за избор на генерален директор на БНТ се провали

4148
И вторият опит на СЕМ за избор на генерален директор на БНТ се провали
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии не успя да излъчи генерален директор на Българската национална телевизия и при втория си опит днес. Веднъж петчленният състав на СЕМ не стигна до консенсус след изслушването на 8-те кандидати, а сега процедурата отново блокира. Предстои последно заседание след 1 час и ако няма единно гласуване, то Емил Кошлуков ще остане на поста до обявяване на нова процедура по избор.

Той управлява БНТ от 2019 г., а мандатът му изтича официално на 10 юли. Останалите кандидати са Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

Венелин Петков ще буди "спящия великан БНТ" с пълна ревизия и връщане на журналистиката

"БНТ е спящ великан, който е крайно време да се събуди" - по този начин бившият директор на новините в bTV Венелин Петков откри концепц...

По време на първото заседание на СЕМ имаше имаше два гласа „въздържал се“ – на председателя Соня Момчилова и на Габриела Наплатанова. Симона Велева първо беше въздържала се, но след това предложи подкрепа за Ирина Величкова. Пролет Велкова подкрепи Венелин Петков, а Галина Георгиева даде гласа си за Емил Кошлуков.

Припомнете си аргументите на всеки един от членовете на СЕМ при първото гласуване ТУК.

В началото на второто заседание Симона Велева обяви ново процедурно предложение, предлагайки Сашо Диков. „Не изключвам обаче да дам подкрепата си към някой от другите кандидати“, каза тя.

При новото гласуване имаше 1 глас за Емил Кошлуков, а гласовете на Венелин Петков станаха 2, защото Велева също го подкрепи заедно с Пролет Велкова. 2 гласа „за“ имаше и за Сашо Диков – на Велева и на Соня Момчилова.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, 1 час по-късно се насрочва още едно заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява.

След управленски решения: Къде са културата и образованието в обществената БНТ?

С едно решение на УС (Управителния съвет) от края на март и три решения в края на април структурата на БНТ е променена. Няколко дирекци...

Конкурсът за директор на БНТ

СЕМ допусна всички 8 кандидати до финалния етап на конкурса. На 27 юни регулаторът изслуша Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. Диков атакува остро СЕМ, че са допуснали Кошлуков до участие в изслушването въпреки призивите от страна на общественици и журналисти. По-късно изненадващият кандидат - юрисконсултът Величкова - представи концепция за трансформация на БНТ 3 и развитие на филмопроизводството.

Вчера бе изслушан настоящият генерален директор Емил Кошлуков, който няколко пъти отбягна въпроса дари БНТ ще понесе репутационна щета, ако той бъде преизбран. Журналистът представи концепция за технологично развитие, похвали се, че си съкратил заплатата и вдигнал възнагражденията на служителите, и каза, че рейтингите на телевизията се подобрили (но в сравнение с година по-рано, а не в сравнение с търговските медии).

По-късно Венелин Петков обеща "връщане на истинската журналистика" в националната телевизия, пълна ревизия на предишното управление, трансформация на БНТ 2 и БНТ 3, технологично развитие, както и анализ на всяка една от длъжностите в медията.

Концепциите си представиха още Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Кошлуков управлява БНТ - при кого и за какво отиват милиони за производство на български филми?

От близо 10 години Българската национална телевизия не може да се побере в бюджета си и трупа дългове. Последната засега, 2021-ва годин...

Кой избира генералния директор? 

Новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистът Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"). Наскоро в регулатора влезе и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председателят на СЕМ Соня Момчилова също е от квотата на президента. Петият член е избраната през 2019 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com