X
 
 

СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ, предстои последно заседание

3299
СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ, предстои последно заседание
Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура за генерален директор на БНТ на първото си заседание след изслушването на 8-те кандидати във финалния етап на конкурса. В него участваха настоящият шеф на националната телевизия Емил Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

В петчленния състав на медийния регулатор имаше два гласа „въздържал се“ – на председателя Соня Момчилова и на Габриела Наплатанова. Симона Велева първо беше въздържала се, но след това предложи подкрепа за Ирина Величкова. Пролет Велкова подкрепи Венелин Петков, а Галина Георгиева даде гласа си за Емил Кошлуков.

Новото заседание на СЕМ, проведено след един час, също не произведе избор. Там гласовете за Петков станаха 2, както и за новото предложение на членовете - Сашо Диков. Емил Кошлуков получи 1 глас. Предстои последно заседание, на което трябва да се стигне до консенсус.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, 1 час по-късно се насрочва още едно заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. Докато бъде обявена нова процедура, генерален директор на БНТ остава настоящият шеф. Мандатът на Емил Кошлуков изтича на 10 юли.

Конкурсът за директор на БНТ

СЕМ допусна всички 8 кандидати до финалния етап на конкурса. На 27 юни регулаторът изслуша Сашо ДиковИрина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. Диков атакува остро СЕМ, че са допуснали Кошлуков до участие в изслушването въпреки призивите от страна на общественици и журналисти. По-късно изненадващият кандидат - юрисконсултът Величкова - представи концепция за трансформация на БНТ 3 и развитие на филмопроизводството.

Вчера бе изслушан настоящият генерален директор Емил Кошлуков, който няколко пъти отбягна въпроса дари БНТ ще понесе репутационна щета, ако той бъде преизбран. Журналистът представи концепция за технологично развитие, похвали се, че си съкратил заплатата и вдигнал възнагражденията на служителите, и каза, че рейтингите на телевизията се подобрили (но в сравнение с година по-рано, а не в сравнение с търговските медии).

По-късно Венелин Петков обеща "връщане на истинската журналистика" в националната телевизия, пълна ревизия на предишното управление, трансформация на БНТ 2 и БНТ 3, технологично развитие, както и анализ на всяка една от длъжностите в медията.

Концепциите си представиха още Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

Венелин Петков ще буди "спящия великан БНТ" с пълна ревизия и връщане на журналистиката

"БНТ е спящ великан, който е крайно време да се събуди" - по този начин бившият директор на новините в bTV Венелин Петков откри концепц...

Кой избира генералния директор? 

Новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистът Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"). Наскоро в регулатора влезе и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председателят на СЕМ Соня Момчилова също е от квотата на президента. Петият член е избраната през 2019 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

Дебатът между членовете на СЕМ

Един от новите членове на СЕМ Габриела Наплатанова каза, че впечатленията ѝ са, че всички кандидати искат пълна финансова ревизия и проверка на договорите. Нарече концепцията на Сашо Диков такава „отпреди 3 години“, а тази на Ирина Величкова – „с амбициозни идеи за филмопроизводството“. Наплатанова изтъкна „запознатостта“ на Сашо Йовков с проблемите на телевизията и изказа поздравления за „ясната визия с точно определени приоритети“ на Василена Матакиева. Според нея Кошлуков е защитил идеите си, но не е успял да изчисти имиджа на БНТ. Красимир Ангелов, каза Наплатанова, е впечатлил с разширяване на кореспондентската мрежа, а Светлана Божилова е повдигнала „парещи въпроси за състоянието на БНТ“ и е дала гаранции за творческа свобода и редакционна независимост.

„За мен най-подходящ за директор на БНТ би бил Венелин Петков. Той е професионалист с авторитет. Направи блестяща презентация и представи концепция как БНТ да се превърне в двигател на промяната в медийната среда, да се спре зависимостта от изпълнителната власт. Сигурна съм, че в БНТ ще може да гарантира плурализъм в обществената медия. Но аз съм длъжна да се въздържа за този избор, за да няма спекулации за това, че съм работила с г-н Петков в bTV, ще се въздържа от избора и ще оставя на колегите да преценят кого да поставят на най-високото стъпало“, заяви Наплатанова.

Кошлуков пред СЕМ: Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората

"Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората" - по този начин Емил Кошлуков отговори на въпроса дали БНТ ще понесе ...

Галина Георгиева благодари на участниците в конкурса. Според нея всички допуснати са отговаряли на изискванията за генерален директор. Концепциите им съдържат вижданията за бъдещето на телевизията, добави тя. „За разлика от други кандидати, г-н Сашо Йовков не охули БНТ, което за мен е плюс“, заяви още Георгиева.

Според нея Василена Матакиева е показала широка медийна и технологична култура, а Кошлуков е дал добра представа за стратегическите цели, по-висока технологичност на обществения оператор, показал познаване на европейските обществени телевизии. „Прави заявка, касаещи хора в неравностойно положение, а пред всички останали го отличава финансовият му план. Дефицитът е бил 43 млн. лв., а по време на управлението му е сведен до 5 млн. лв.“, каза Георгиева.

„Всеки избор на генерален директор е риск и отговорност. Ще дам своя кредит на доверие към сегашния генерален директор Емил Кошлуков“, заяви Галина Георгиева, която беше избрана от квотата на Народното събрание по време на управлението на ГЕРБ.

Пролет Велкова, която също е нов член на СЕМ (от парламентарната квота), заяви, че е ценно да се отличат елементите, в които всички 8 кандидати са се срещнали за развитието на телевизията. Тя каза, че моделът на финансиране на БНТ е „порочен“ и не позволява на мениджмънта да планира ефективно. „Мандатът на генералния директор е кратък – трите години не са достатъчни за реформи и разгръщане на стратегическо развитие“, цитира тя концепциите на кандидатите. „Има липса на достатъчна прозрачност, което буди съмнение за злоупотреби. Неоправдано високи разходи за мултиплекс и недобро съдържание. БНТ привлича незадоволително малко зрители, което е в противоречие с обществената ѝ мисия, не достига до младите, пренебрегнала е децата, не познава вкусовете и потребителските навици на своята аудитория. БНТ 2, 3 и 4 нямат гледаемост“.

Според нея не достига аналитичната, интерпретативната и разследващата журналистика, а потенциалът на добрите журналисти не е достатъчно разгърнат – те се нуждаят от повече творческа свобода и мотивация.

Ирина Величкова предлага нова програмна схема на БНТ и пълна трансформация на БНТ 3

Нова и по-добра програмна схема, правилно таргетиране, нов модел на автореклама и преобразуване на БНТ 3 от профил "Спорт" в профил "Ку...

„Водена от тези очертали се проблеми, стигнах до решението, че измежду всички кандидати в най-голяма степен Венелин Петков би могъл най-добре да отговори на тези очаквания. Има доста смели цели, но не и неосъществими – БНТ да е двигател на медийната среда. Да е лидер в информацията и в производството на игрално и документално кино. Да привлече младите със съдържание, което се намира в телефона, а не в телевизора. Да създаде управленска структура, в която звената да комуникират помежду си, без да има дублиране на функции. Друга амбиция е да изгради силен новинарски екип, който не върви подир дневния ред на институциите, а да създава сам свой дневен ред. Да засили разследващата журналистика в новините. Мисля, че професионалната му биография дава основание да му се доверим. Не само заради това – а и въз основа на характера, който ни показа като мениджър в търговска телевизия. Той има аурата на независим и принципен човек, който не се навежда под политически влияния“, обяви Пролет Велкова.

Симона Велева – също нов член на СЕМ от парламентарната квота – заяви, че е била еднакво остра към всеки един кандидат. От осемте изслушвания е установила, че има сериозен дефицит в нормативната база в Закона за радиото и телевизията – относно финансирането на БНТ и мандатността на директора. Тя отчете липса на вътрешен контрол в телевизията.

„Ние сме петима членове – изключително важно е да изберем при сегашното изслушване генерален директор. Готова съм на диалог, за да се обединим около една кандидатура“, каза Симона Велева. За нея Сашо Диков е дал „звучен шамар“ на БНТ и на СЕМ с „много истини и факти“, но е направил и „немалко спекулации“, липсвала е актуалност в концепцията му. Относно Ирина Величкова, каза, че има „опит и ясна визия“. Д-р Симона Велева не съгласи с някои от концепциите на Сашо Йовков, а според нея Василена Матакиева е направила „брилянтна презентация“. „Тя би била добро естествено продължение на БНТ, но не би направила революция“, заяви тя.

Относно Кошлуков, Велева счита, че не може да го подкрепи, защото оставането му на длъжност няма да промени БНТ в посока, в която „тя да бъде №1 с качествена журналистика, плурализъм и свобода на действие“. „Осъзнавам множеството скандали с БНТ, свързани с неговото име“, каза Велева. За нея Венелин Петков е представил най-добрата концепция. „Смути ме разбирането му, че БНТ е компания и остави впечатление, че би привнесъл корпоративен характер в националната телевизия. Засега не бих го подкрепила, но съм готова на диалог“, обяви Велева. Тя първо гласува "въздържал се", но после направи предложение за избор на Ирина Величкова.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова каза, че всички кандидати са с опит и експертиза. За нея Диков е „терминаторът на българската медийна арена“, но е показал „свръхреваншизъм“. Според Момчилова – Ирина Величкова е показала отлично познаване на телевизията, но концепцията ѝ за „рестарт“ не я е задоволила. Думите на Сашо Йовков били „уморени“.

Сашо Диков атакува СЕМ заради Кошлуков и БНТ за отразяването на Кирил Петков

Кандидатът за генерален директор на БНТ Сашо Диков атакува остро настоящия ръководител на националната телевизия Емил Кошлуков при изсл...

„С г-н Кошлуков съм говорила много, знаете какво мисля за неговия професионализъм, за неговия спорен – както е наречен – публичен имидж. Но би следвало да отчетем това, което той предсави, а в СЕМ следим ежедневно всичко, което се случва в БНТ. Но аз няма да го подкрепя“, каза Момчилова.

Според нея Венелин Петков е привнесъл „корпоративен, мениджърски подход“, който е „леко чужд“. „Този спящ великан, както той нарече БНТ, се опасявам, че ако не се събуди подходящо, може да предизвика катаклизми, които не са по силите на г-н Петков. Не припознах Петков като мисионер за обществената мисия на БНТ, въпреки че много го харесвам и го уважавам“, каза Момчилова.

Тя определи Красимир Ангелов като човек с добра концепция, а при Матакиева видяла, че не може „да погледне проблемите отвътре“. Описа Светлана Божилова като „великолепен и смел експерт, говорещ експертно за проблемите пред цифровизацията, ценен за медийната среда специалист“. „Но няма да я подкрепя, защото и там няма достатъчно енергия“, отбеляза Момчилова.

„Никога не съм подкрепяла избирането на по-малкото зло. Мисля, че юнакът, който ще събуди спящия великан, не го видяхме през тези два дни. Живеем в сложно и драматично време, изисква се голяма отговорност от СЕМ“, каза председателят на регулатора.

Още от ОБЩЕСТВО:

Поискаха смяна на шефа на АПИ заради опасни мантинели и "гъста гора" на АМ "Струма"

Майка и детето ѝ загинаха в катастрофа на АМ "Тракия"

Наистина ли няма газ в интерконектора от Гърция?

Военни се включват в гасенето на пожарите в Хасковско

Новините: Най-важното за деня, 10 август

Прогноза за времето - 11 август (четвъртък)

Протест пред президенството срещу подновяване на доставките на газ от "Газпром" (СНИМКИ и ВИДЕО)

Руски представител в МААЕ: България ще бъде засегната при авария в Запорожката АЕЦ

"Булгаргаз" обяви търг за доставка на втечнен газ

Трифонов отново не подаде декларация за имущество, Пеевски наел имоти за 2 млн. лв.

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество