Сашо Диков атакува СЕМ заради Кошлуков и БНТ за отразяването на Кирил Петков

11948
Сашо Диков атакува СЕМ заради Кошлуков и БНТ за отразяването на Кирил Петков
Снимка: БНТ2

Кандидатът за генерален директор на БНТ Сашо Диков атакува остро настоящия ръководител на националната телевизия Емил Кошлуков при изслушването си в СЕМ. ТВ-водещият бе първият кандидат, който се яви пред медийния регулатор във финалния кръг на надпреварата.

Диков започна представянето си с атака срещу Кошлуков, който се кандидатира за нов мандат. „Вие всички участници сте ги допуснали, защото не искате дълги съдебни процеси. Занимахте ли се обаче с казуса, че един от кандидатите е извършил нарушение, което се наказва с до 3 г. затвор – документно нарушение? Известно ли ви е?“, попита той членовете на регулатора.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова отвърна, че една от първите ѝ задачи при встъпването ѝ в СЕМ била да провери документите от последния конкурс, на който Кошлуков е избран за генерален директор. „Аз нарушения не открих. Ние не сме разследващ орган, нямаме правомощията да провеждаме разследване – това оставяме на вас, журналистите“, каза тя. Диков контрира, че има достатъчно доказателства, че Кошлуков е представил фалшиви документи през 2017 г. „Пет години търпите този човек и трябваше да дойде новият председател на Комисията по култура и медии, за да разкрие това“, заяви ТВ-водещият.

Става въпрос за случая, в който Кошлуков през 2017 г. представя стаж в телевизията зад „Атака“ – „Алфа“, тъй като не му достигат 5 месеца стаж за конкурса. Припомняме, че редица видни общественици и журналисти изпратиха сигнал до СЕМ да не допускат настоящия директор на БНТ до финалния етап на конкурса.

Сашо Диков започна концепцията си с думите: „Фактите са ужасяващи. Човек като чете пространните отчети на БНТ, там се цитират рейтинги, но само за техните предавания. Сравненията са с предаванията им отпреди година. Никога няма да видите сравнения с рейтингите на останалите телевизии. На bTV за месец според "Гард" е 5,26, на Нова – 4,62, на БНТ – малко над 1. Останалите канали на БНТ ги няма изобщо между първите 25. Десетки милиони изтичат в бездънната каса БНТ, малкото изключения са „По света и у нас“, „Референдум“. Тази свещена крава, наречена БНТ – никой не смее да пипне десетки години. Последната ревизия на АДФИ дава, меко казано, смущаващи факти за безумията“, каза Диков.

„За първи път БНТ не отразява посещение на български премиер в чужбина – важно събитие, на което присъстват редица балкански лидери, Шарл Мишел, Олаф Шолц“, добави той с препратка към визитата на Кирил Петков в Солун по-рано през месеца. „Появява се по БНТ и едно невинно видео – мъж и жена влизат през една врата, след като се качват по едни стълби“, коментира Диков разпространеното видео, за което се твърди, че показва Петков и Лена Бориславова.

„И още по темата за официалното посещение – самолетът „Еърбъс“ излита в петък, в събота се връща със закъснение, междувременно излиза петсекундно видео как г-н премиерът вечеря с Лена Бориславова и българския посланик в Гърция. БНТ мълчи за всичко това. Седмица по-късно същият премиер гостува в „Панорама“ и там водещият умря от страх и пред Кирил Петков. Темата едва беше повдигната. Защо премиерът не отиде на срещата на лидерите през деня в онзи петък? Няма го в протокола, няма го на снимките, а е на официалната вечеря – това трябваше да се пита“, смята Диков.

Смъртта на Нери Терзиева, според него, също не е била отразена по правилния начин – казвате, че „през 1993 г. тя напусна БНТ“. „Как не ви е грях да се изгаврите с паметта на Нери Терзиева? Истината е, че беше неправомерно уволнена и изгонена“, каза Диков. „БНТ трябваше да излезе като стожер, еталон – но няма такова нещо, стигнаха до падение“, заяви той.

Диков атакува телевизията и за анкета на сайта „Кого предпочитат служителите на БНТ за генерален директор?“. „Емил Кошлуков - 71%, Василена Матакиева – 8,7% Същата Матакиева, за която КПКОНПИ каза, че един продуцент ѝ плаща билетите София – Лондон. Следват и останалите надолу. Когато имах онлайн среща в сряда с екипа на БНТ, тогава казаха, че тази анкета няма да повлияе. Аз им казах само: „Върви слухът, че вашите предпочитания са за един човек, нарушил закона, дано излезе така, че да ви лъснат всички голи намерения и предпочитания“.

Той определи случващото се в телевизията като „гавра със закони“ и „слугинаж“. На въпрос ще иска ли ревизия на всичко, извършено от предишното ръководство, Диков отговори, че трябва да се направи „тотална ревизия“ за „край на далаверите“. „Фактите са, че Бойко Борисов дава 20 милиона на Кошлуков, за да се погасят стари задължения. Къде са отишли, не се знае. Директно в коша са отишли 3 милиона за спортни права, нищо не е създадено с тях. Не може 100 и няколко милиона, които се дават всяка година, да изтичат. Над 50 милиона са за външни услуги. Какво е това външни услуги?“, попита той.

Видни общественици сигнализираха СЕМ да не допуска Кошлуков до финала на конкурса за БНТ

Видни общественици изпратиха сигнал до Съвета за електронни медии (СЕМ), с който призоваха генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да...

ТВ-водещият коментира и темата с персонала на националната телевизия. Той иска „тотална дисекция на това кой каква работа върши“. „1200 човека може да се окажат малко, могат да се окажат и много, затова е нужна пълната ревизия“.

Според него „колкото и да са измислени рейтингите понякога, те все пак са ориентир“. Диков смята, че „съвсем не може да няма интерес към БНТ“ и каза, че може да помогне. „Ние сме правили най-рейтинговото публицистично предаване в Нова ТВ“, аргументира се той.

„Институтът Ройтерс дава на БНТ висока оценка, но доверието тук, у нас, го няма сред зрителите“, заяви Диков. Според него „гръбнакът на БНТ“ трябва да бъдат новини и публицистика. „В понеделник, като пада рейтингът на „История БГ“, „Референдум“ във вторник поне малко го вдига. „БНТ представя“ срива рейтинга, а за „Панорама“ трябва журналистически допинг. По цял ден трябва информация, новини и публицистика. Не е въпрос на пари. Когато всеки един телефон може да замени прословутите РТС-та... трябва да знаеш кога и къде да пратиш хора, както и какво да излъчиш“, твърди той.

Един от членовете на СЕМ – Симона Велева, видя пропуски в концепцията на Диков – включително в концепцията на БНТ 2 (определено от ТВ-водещия като „недоразумение“), БНТ 3 и спортните права.

Диков се определи като „уникална фигура в спортната журналистика“ и даде пример как се отразява Олимпиада с опита му от Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. „След това никой не продължи това, което създадохме – а именно драми, изградени върху спортни събития“, каза той. Добави, че БНТ 2 и БНТ 3 били „кошче за боклук“. Диков иска пълна промяна на гръбнака на БНТ, а след това – подобрение в профилираните канали, поднасяне на „важните неща“ в култура и образование по друг начин, за да предизвикат интерес.

След управленски решения: Къде са културата и образованието в обществената БНТ?

С едно решение на УС (Управителния съвет) от края на март и три решения в края на април структурата на БНТ е променена. Няколко дирекци...

„БНТ трябва да е стожер. Няма кой от другите кандидати да гарантира тази свобода, независимост, този щит, който е нужен, като мен“, заяви Диков и даде пример с работата си в BiT, където са се спазвали „правилата на професията“ и „законите“.

На въпрос от Пролет Велкова дали би освободил част от ръководството, Сашо Диков заяви: „Що се касае до УС, декларирам отново, че ще избера хора, които са доказани авторитети и са с доказано различни виждания“.

Попитан за цифровизацията и мултиплекса на стойност 15 млн. лв., Диков отговори, че ще иска тази практика да бъде прекратена, защото „не може толкова пари да се плащат“. „Ако има техническа възможност БНТ 2 и БНТ 3 да се свалят от мултиплекса, ще се направи“, допълни той.

По-късно днес СЕМ ще изслуша Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. За утре е планирано изслушването на настоящия генерален директор Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Това са всички кандидати, които бяха допуснати до финалния трети етап от конкурса.

Решението кой ще заеме поста медийният регулатор ще вземе в сряда, 29 юни.

Кошлуков управлява БНТ - при кого и за какво отиват милиони за производство на български филми?

От близо 10 години Българската национална телевизия не може да се побере в бюджета си и трупа дългове. Последната засега, 2021-ва годин...

Кой решава? 

Новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистът Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"). Наскоро в регулатора влезе и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председателят на СЕМ Соня Момчилова също е от квотата на президента. Петият член е избраната през 2019 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, 1 час по-късно се насрочва още едно заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. Мандатът на настоящия директор Емил Кошлуков изтича на 10 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...