Кошлуков пред СЕМ: Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората

6035
Кошлуков пред СЕМ: Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората
Снимка: Стопкадър - БНТ 2

"Имам трески за дялане, но не е нужно да се харесвам на хората" - по този начин Емил Кошлуков отговори на въпроса дали БНТ ще понесе репутационна щета, ако той бъде преизбран за генерален директор.

Кошлуков се яви на изслушване пред СЕМ в последния етап от конкурса, въпреки че видни общественици и журналисти сигнализираха регулатора да не го допуска до финала. Настоящият директор представи концепция за по-голямо технологично развитие на БНТ, обясни къде са отишли 20-те милиона лева, отпуснати в последните дни на кабинета "Борисов 3" и заяви, че напусналите журналисти по време на управлението му са "добре дошли да се върнат".

Кошлуков добави още, че свалил заплатата си и компенсирал това, което взел като бонус в първите три месеца от управлението си.

Концепцията на Кошлуков за развитие на БНТ

През последните години участвах в много дискусии на тема обществени медии. В концепциите на хората как трябва да изглежда БНТ, прави впечатление липсата на една голяма тема – медийната среда. Сякаш като говорим за БНТ, я откъсваме от всичко. Говорим за стандарти и принципи и никога за технологии. Какво се случва на световния пазар, също не ни вълнува. А силно конкурентната среда, огромният натиск от световните технологични гиганти и променящите се технологични навици са огромни фактори.

Всички 66 обществени медии в Европа имат десетки пъти по-малко приходи от търговските, заяви Кошлуков, цитирайки данни от 2019 г. Той показа и статистики на социалните мрежи. „През последните 10 г. приходите на Amazon в Европа надвишават тези на всички ТВ компании“, цитира Кошлуков.

„Дефицитът на БНТ при постъпването ми надхвърляше 43 милиона лева, а в момента е 5 млн. лв.“, заяви той. „На над 60% от сградния фонд на БНТ в страната бе извършен текущ ремонт, направени са инвестиции в техника и технологии“, добави Кошлуков. Той заяви, че се работи по по-добра технология за снимане, давайки примери със заснемането на сериала „The Mandalorian“ по Disney +. В презентацията си показа и обновените студиа в БНТ. „Още не сме достигнали технологиите на „The Mandalorian“, но БНТ вече има добавена реалност. Може да произвеждаме вече 3D ефект в студиото. Това е бъдещето за изпълнение на обществената мисия“, заяви настоящият директор.

Времето за гледане на платено видео съдържание се е удвоило за 3 години, посочи той. При по-възрастните зрители спадът на гледането на телевизия е с 15%. При младите спадът е 30%. „Ако искаме да доставяме обществена услуга, трябва да го правим по канали, за които ще има интерес“, каза Кошлуков. „За някои хора гледането на ТВ и YouTube е едно и също. Ние се опитваме да търсим новите връзки и това ще е основното развитие в бъдещото ми управление, ако спечеля вашето доверие“, обърна се той към СЕМ.

Кошлуков посочи, че ще се работи по подкастите на БНТ – с младежки лидери, с изкуство, представено от тях, с развитие на социалните мрежи. „Хората просто са там, гледат това“, заяви той и показа видео от TikTok и YouTube каналите на БНТ.

„В концепцията си наблягам да включим все повече хора, които са в неравностойно положение. Имаме приложение за хората с увреден слух, които да следят цялата програма“, каза Кошлуков.

Той заяви, че основните посоки на политиката му ще са адаптиране към променените потребителски навици, технологично развитие и програмно обновление. Настоящият директор наблегна на "спазването на европейските ценности" и заяви, че основа на управлението му е партньорството – показа договори с Viber, UNESCO, Google, „Филмаутор“, Народния театър и др.

Накрая Кошлуков показа анкетата от сайта на БНТ, в която служителите бяха попитани кого предпочитат за генерален директор. В нея резултатите показваха над 70% подкрепа за него. Авторите на анкетата бяха атакувани от друг от кандидатите Сашо Диков ден по-рано.

Въпросите към Кошлуков

Габриела Наплатанова, СЕМ: Чувствате ли се като личност, която се ползва с обществено доверие?

Кошлуков: По-важно е да покажем моята работа, която изгражда доверие, да не коментираме персонално. Данните на Ройтерс показват, че БНТ е с най-голямо доверие сред телевизиите. Сред всички обществени медии в Европа тези в България са сред медиите с най-голямо доверие.

Габриела Наплатанова: Обществената телевизия БНТ е третият по популярност телевизионен оператор. Финансира се от държавния бюджет. Пет дни след изборите на 4 април 2021 г. правителството в оставка предостави на БНТ 20 милиона лева, за да покрие стари задължения. Някои разтълкуваха това като награда за удобната редакционна политика. Докладите са на ОСС и „Репортери без граници“. Моля да коментирате.

Кошлуков: Това са неверни твърдения, ние реагирахме остро срещу тях. За тези 20 милиона истината е, че са целеви трансфер. Нито една стотинка няма как да остане в БНТ, те са за разпространение. Плащаме на мултиплескса и откакто телевизията е на мултиплекс, през годините правителството превежда пари за разпространение. Изпратих писмо до СЕМ, с което съм ви информирал.

Габриела Наплатанова: Опасявате ли се от обществените реакции при участието си в конкурса?

Кошлуков: БНТ се финансира на час програма. При Орешарски беше отрязан бюджета, сега е отрязан. Повечето политици виждат БНТ като държавна и тяхна – след като дават парите, да казват какво трябва да става. И Волен Сидеров, и Христо Иванов са идвали да правят протести пред БНТ. Работата на директора е да не допуска това недоволство да се процежда по етажите. Има три институции по време на изборите, които контролират процеса спрямо БНТ – СЕМ, ЦИК и политическите партии. Няма нито един сигнал за нарушения нито от партиите, нито от ЦИК и от СЕМ. Сега разбирате кой организира такива кампании срещу БНТ. Но аз не съм политик и не се занимавам с политика.

Галина Георгиева, СЕМ: БНТ в криза ли е? Осъществихте ли намеренията си и с кое се забавихте?

Кошлуков: Забавихме се в изграждането на проверка за фалшивите новини, особено при тези хибридни атаки. Чак накрая спечелих проект за Българо-румънска основа за дигитални медии. Отне ми години да направя комуникацията и сътрудничеството. Проверката на факти е много трудно. Направихме го с румънци, словенци и французи. БНТ единствена в България ще има такъв механизъм за проверка на новините – БРОД.

Не успяхме да развием детската програма. Телевизията има нужда от това и вие сте ни критикували. Не бяха провеждани 5 г. филмови сесии, БНТ не правеше конкурси и трябваше да ги започнем. Имам програмни намерения за детски и младежки предавания. Търся варианти, взаимствани от Америка и англоговорящите страни.

Имаме да развиваме „entertainment“ – там сме доста слаби. Но година и половина имаше Covid, после имаше цяла година на избори. Не се оправдавам, но трябва да има подобрение на програмата с развлечение, трябва да развием кореспондентските бюра, разделяме парите с БНР и БТА – поне да знаем какво се случва в държавите около нас.

В момента дефицитът на БНТ е 5 милиона. Може да бъде стопен при добро управление. Бюджетът трябва да се преизчисли, да се определя по друг начин. БНТ не е в криза, но има нужда от подобрение. Губим лица, губим специалисти, имаме проблем със заплатите. Но смятам, че може да се справим, ако имаме подкрепата на СЕМ и на медийната комисия в парламента. Може да махнем и спътника, вече не е нужен.

Пролет Велкова, СЕМ: Според мен едно от водещите изисквания за директор е обществен авторитет и вашата личност не отговаря на него. В по-далечната ви история, а и в качеството ви на програмен директор и генерален директор, има много пробойни. Има неясноти около управленския ви стаж в „Алфа“, имахте политическа принадлежност с формации, които са несъвместими с европейската ни принадлежност. Санкциониран ли сте досега от СЕМ?

Кошлуков: Оценката ви за авторитета ми е доста субективна. Имаме актове от СЕМ и за нарушения в търговски съобщения за реклама. Да, имам актове, както всеки генерален директор. Но няма акт, свързан със свободата на словото. Например, когато г-н Минеков атакува телевизията като служебен министър, беше издаден акт, който съдът отмени. Има нарушения и винаги ще има. Но ми е неловко да говоря за себе си – каква ми е биографията и какво съм правил. Тя обаче е на човек демократ, антикомунист, на човек, който отстоява мнението си. Не съм членувал в партия „Атака“, въпреки че съм бил в „Алфа“. Освен това БНТ беше в тежко положение, преди да я поема, сега не е – трябва да се гледа какво съм направил.

Пролет Велкова: Мислите ли, че анкетата от БНТ реално отразява отношението на колегите ви, при положение че се случва в телевизията, която управлявате?

Кошлуков: Анкетата е анонимна. При такива конкурси обикновено се правят списъци по хора, които заслужават доверие. Мисля, че по-обективно е да се прави анкета, отколкото списък. Самите синдикати ще кажат по-късно дали анкетата е проведена добре или зле. Атмосферата в БНТ е доста ведра, колегите могат да ви отговорят.

Пролет Велкова: Каква е прозрачността на конкурсите за външи продукции?

Кошлуков: Имаме и вътрешни конкурси. Тези, които прави телевизията, винаги се разглеждат правилата, офертите, предложенията – те са по задания. Ако ни трябва развлекателно предаване, търсим специалисти в тази област. Спазваме закона, работим с независими продуценти. Аз исках да пусна филмовите сесии, но по време на Covid беше проблемно. Фокусирах се там и направихме 2 доста големи сесии. Процедурата за тези конкурси са публично достояние, публикувани са на сайта.

Пролет Велкова, СЕМ: Ще върнете ли уволнените от телевизията в онази поредица на хора, които трябваше да я напуснат, защото средата не беше подходяща, защото се почувстваха под натиск?

Кошлуков: В случая с Горан Благоев, той пусна молба за напускане. Кедъра завърши висше образование и може да се върне спокойно. Всички са добре дошли.

Симона Велева, СЕМ: Защо показахте среден пръст по телевизията през 2018 г.?

Кошлуков: Извиних се за това, съжалявам, че се получи.

Видни общественици сигнализираха СЕМ да не допуска Кошлуков до финала на конкурса за БНТ

Видни общественици изпратиха сигнал до Съвета за електронни медии (СЕМ), с който призоваха генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да...

Симона Велева: Защо не изпълнихте лицензията в частта детски предавания?

Кошлуков: Нарушаваме я с половин процент, много трудно създаваме такива предавания.

Симона Велева: Говорите за възнаграждения – поздравления, че сте вдигнали заплатите. Договорът, който сте сключили със СЕМ, определя заплатата ви. СЕМ въвежда една допълнителна клауза – директорите да си увеличават собствената заплата с 40% по собствено усмотрение. Вие направихте ли го?

Кошлуков: Свалих я. Когато започнах, първите 3 месеца заплатата ми беше увеличена, но аз не знаех. Не само че я свалих, а компенсирах взетото преди това. Сам взех решение да не взимам никакъв процент. Опитах се да внасям отчетите си и в медийната комисия, опитах се да пращам на СЕМ прогнозните бюджети. Понякога има търговска тайна и не всички неща може да ги качим.

Симона Велева: По отношение на доклада на АДФИ за финансовото състояние на БНТ, има няколко договори. Запознати ли сте с един от тях със Sales House, има предвидени плащания до 2020 г.?

Кошлуков: Развален е договорът, няма плащания.

След управленски решения: Къде са културата и образованието в обществената БНТ?

С едно решение на УС (Управителния съвет) от края на март и три решения в края на април структурата на БНТ е променена. Няколко дирекци...

Симона Велева: Има над 100 автомобила? Нужни ли са толкова за БНТ?

Кошлуков: Имаме някои, които са стари – те са в парка и трябва да ги бракуваме. Имаме 4 ТВ центъра в страната, които също ползват този парка. Автопаркът има практически много по-малко коли, които работят, в сравнение с отчетите.

Симона Велева: Има ли репутационна щета за БНТ, бидейки вие генерален директор? Защото има подписка от 3200 интелектуалци, има протести през 2019, 2020 г. Мислите ли, че тези протести са автентични?

Кошлуков: В моите разбирания човек не бива да съди, аз се въздържам. Гледал съм подобен тип кампании срещу много хора. Дали са автентични – да, има хора, които са недоволни. Категорично имам трески за дялане и грешки. Но нали съдим един човек за делата, а не по думите? Аз управлявам БНТ и тя трябва да има добри резултати. Не трябва да се харесвам на хората. Винаги е хубаво да се харесвам, разбира се. Аз отстоявам морала за развитие на телевизията. Телевизията е много по-добре и прави неща, които никога не е правила в историята си. Постарал съм се да върша работа, най-вероятно не допадам на някои хора по политически и морални причини. Ваше решение е дали ще има репутационна щета. От резултатите, които ви показвам, БНТ е в добро състояние.

Симона Велева: Защо мислите, че БНТ не успява да се позиционира в предавания, в които има всички възможности да достигне комерсиалните телевизии, че да бъде истински атрактивна?

Кошлуков: Опитваме се във всяко едно предаване с нови способи и екипи да развиваме телевизията и тя има растеж. „България в 60 минути“ – има растеж спрямо същия период за миналата година. Данните на „Говори сега“ и „Коментари и анализи“ показват същото. Приходите ни са с 80% по-високи от реклами.

Кошлуков управлява БНТ - при кого и за какво отиват милиони за производство на български филми?

От близо 10 години Българската национална телевизия не може да се побере в бюджета си и трупа дългове. Последната засега, 2021-ва годин...

Симона Велева: Страницата във Facebook има 125 хил. последователи, bTV има половин милион. Как ще ги настигнете?

Кошлуков: С много работа. Facebook страницата ни беше три пъти по-малка, когато поех БНТ преди 3 години. Растежът е бавен процес. Вярвам, че можем да ги настигнем в приложенията и мрежите.

Симона Велева: Вие, ако не бяхте генерален директор, коя телевизия бихте си пуснал да гледате?

Кошлуков: Това е телевизия, която отразява, телевизия с повече публицистика и образователна програма. Това са мотивите на зрителите, които ни предпочитат. Няма да гледам „Ергенът“, с цялото ми уважение към Нова ТВ. Но бих гледал „Последният печели“ с Орлин Горанов.

Соня Момчилова, СЕМ: Много е вероятно да има избори наесен. Как ще преодолеете размиването на програмното и рекламното съдържание? Защото в програмното време участват хора, които са зависими политически и от НПО-та.

Кошлуков: Много от гостите се повтарят, много от тях вероятно са политически пристрастни, но не съм си позволил да сляза на нито една оперативка – колегите знаят да балансират, търсят различните гледни точки. Има съмнения, но това значи да давам оценки, да съдя хората. Ако човек принадлежи на някоя партия, трябва да се изписва на коя. Отговорът е един – доверявам се на професионализма и опита на БНТ.

Бивши журналисти на БНТ: Кошлуков не трябва да бъде допускан до конкурса за директор

Бивши журналисти на БНТ призоваха СЕМ да не допуска Емил Кошлуков до изслушване в конкурса за генерален директор на БНТ. Причината - ур...

Конкурсът за БНТ

Медийният регулатор допусна всички 8 кандидати за генерален директор на националната телевизия до последния етап на надпреварата. Вчера СЕМ изслуша Сашо Диков, който атакува остро регулатора, че е допуснал Кошлуков до финала на конкурса. Причината, която ТВ-водещият цитира, бе нарушение на настоящия директор, "което се наказва с минимум 3 г. затвор" - а именно представяне на фалшив стаж от телевизия "Алфа" при предходното му участие в конкурса за директор на БНТ. От СЕМ отрекоха да са открили нарушение.

По-късно на 27 юни концепциите си представиха Ирина Величкова, Сашо Йовков и Василена Матакиева. За днес е планирано още изслушване на Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Решението кой ще заеме поста СЕМ ще вземе в сряда, 29 юни.

Кой решава? 

Новите членове на СЕМ от парламента са специалистът по медийно право и юрист Симона Велева (номинирана от "Продължаваме промяната") и журналистът Пролет Велкова (номинация на "Демократична България"). Наскоро в регулатора влезе и бившият журналист от bTV Габриела Наплатанова (назначена от президента Румен Радев). Председателят на СЕМ Соня Момчилова също е от квотата на президента. Петият член е избраната през 2019 г. от Народното събрание по предложение на ГЕРБ Галина Георгиева.

За да бъде избран нов генерален директор на обществената телевизия, той трябва да получи най-малко три гласа от състава на СЕМ. Ако никой не получи толкова, един час по-късно се насрочва второ заседание. В случай че и на него не бъде избран генерален директор, 1 час по-късно се насрочва още едно заседание. Ако и на третото поредно заседание не бъде избран генерален директор на БНТ, процедурата се прекратява. Мандатът на настоящия директор Емил Кошлуков изтича на 10 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com