Идеи: Областните управители - без дипломатически паспорти. Служебни паспорти няма да се ползват за лични цели

1600
Идеи: Областните управители - без дипломатически паспорти. Служебни паспорти няма да се ползват за лични цели
Снимка: БГНЕС

Разпоредби, с които да се прецизира ефективността при издаването и ползването на дипломатически и служебни паспорти, предлага вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Към момента в нормативната уредба липсва изрично ограничение при ползването на служебни паспорти. Тази празнота създава възможност за незаконосъобразно използване на служебните паспорти за лични цели. С цел превенция в законопроекта се въвежда изрично ограничение за ползването им само при изпълнение на служебни функции в чужбина. Целта е да се сведе до минимум злоупотребата с право и използване на привилегиите, които предоставят тези паспорти и най-вече безвизовото пътуване в чужбина до всички трети страни, с които има сключени споразумения за освобождаване от изискването за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, се сочи в мотивите на вносителя.

Текстът на законопроекта е публикуван в платформата за публични консултации, а срокът за консултации изтича на 3-ти септември.

Още: Заради проблем с бланките: Всички нови паспорти са валидни само 5 години

Друг момент в него е, че се отнема правото на областните управители на дипломатически паспорт. Единствената категория лица, която има право както на дипломатически, така и на служебен паспорт, са областните управители. Нито една друга категория, вкл. лицата, заемащи висши държавни длъжности, нямат такова право.

В тази връзка отпада възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители. Ще се запази правото им да получат служебен паспорт.

"Областните управители не са централен, а регионален орган на държавната власт. Те поддържат ограничени международни контакти, и то на регионално, а не национално равнище. Наличието на служебен паспорт напълно ще покрива целта на издаване, а именно улесняване на изпълнението на служебни функции при пътуване извън страната. Практиката показва, че областните управители нямат служебна необходимост от дипломатически паспорт. Потвърждение за това е и обстоятелството, че от 28 областни управители към момента само един има валиден дипломатически паспорт", сочи външният министър.

Ще се създаде възможност за издаване на служебни паспорти на деца на служители без дипломатически ранг на задгранична работа до 25-годишна възраст, несключили брак, които продължават образованието си (средно или висше) в приемащата държава. Аналогично, децата на служители с дипломатически ранг имат право да получат дипломатически паспорт.  

Още: МВнР предлага анулирането на служебни паспорти на 52-ма българи

Улеснява се регламентът за издаване на временни паспорти от консулските служби зад граница. С проекта се създава ускорена процедура с отпадане на необходимостта от съгласуване с МВнР, когато лицето е пълнолетно и притежава валидна българска лична карта.

Улеснява се и процедурата по издаване на временни паспорти на задържани, арестувани или осъдени, когато издаването се извършва по молба на компетентните местни власти.

ОЩЕ: Личните карти с нов дизайн и защита (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

България с първа реакция след нападението над Фицо

Централни хали отваря врати с ново градско пространство за култура, изкуства и наука

Времето утре - 16 май 2024 г.

Назначиха шестима заместници на и. ф. шефката на СРП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com