Идва четвъртото Велико Народно въстание

4076
Идва четвъртото Велико Народно въстание
Снимка: БГНЕС

В събота, 3 октомври, в центъра на София ще се проведе четвъртото издание на антиправителствения протест „Велико Народно въстание”, предаде репортер на БГНЕС.

В гражданското недоволство се очаква да се включат хора освен от София, но и от редица градове и села на страната. „Ние няма да се откажем никога от правото да бъдем свободни!”, казват от адв. Николай Хаджигенов, проф. Велислав Минеков и Арман Бабикян от „Отровното трио” в призива си към гражданите.

Протестите: Ден 86 - Гражданска "Панорама" пред сградата на БНТ (ОБНОВЕНА)

За 86-та вечер протестиращи се събраха пред президентството с искания за оставките на премиера и на главния прокурор. Движението по бул...

Досега се проведоха три големи протеста в столицата, озаглавени като велики народни въстания, които събраха хиляди българи в т.нар. „триъгълник на властта”.

Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседаваше за пръв път в новата си сграда - бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто „Велико Народно въстание” премина мирно, без насилие.

Третото беше на 22 септември и неслучайно се състоя именно в Деня на Независимостта. Тогава италианска оперна певица изпя пред множеството българския химн. Протестът премина мирно с изключение на кратък опит за напрежение при старата сграда на парламента, където протестиращите не бяха допуснати от кордон полицаи и жандармерия да преминат към храм-паметник „Св. Александър Невски” и паметника на Незнайния войн.

Отзвукът от протестите достигна до всички големи западни медии и такива отвъд океана. Хиляди българи, живеещи в чужбина, също изразяват подкрепата си и досега организираха редица протестни акции в страните, в които са мигрирали.

Доста от случаите с COVID-19 в София са и от хора, участвали в протестите

За протестите и коронавируса коментарът на директорът на столичното РЗИ и член на НОЩ д-р- Данчо Пенчев беше следният: "Ако ние юни м...

Европейските институции също обърнаха внимание на протестите у нас и те намериха място в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в страните-членки на ЕС.

Гражданите протестират в продължение на 86 дни с искане за оставката на премиера Бойко Борисов, на цялото правителство, на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на незабавни предсрочни и честни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

БДЖ вдига цената на билетите

Направиха нови записи на химните на България и Европа

Прогноза за времето - 7 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 6 май 2024 г.

Отиде си председателят на "Обединени земеделци" Петя Ставрева

"Голямото пътуване": Адски задръствания при магистрала "Струма"

Започна Светлата седмица

Добра новина: Събрани са парите за лечението на 11-годишния Дени

На 250 м височина с 600 км/ч: Изтребители МиГ-29 прелетяха над София

За празника на армията: Три самолета МиГ-29 ще прелетят над София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com