Илиян Василев: Като гледам тол системата, добре че няма електронно гласуване

3792
Илиян Василев: Като гледам тол системата, добре че няма електронно гласуване
Снимка: БГНЕС

"Провалът на тол система е симптоматичен за управлението при цар Бойко. Честно казано ако същите хора трябваше да въвеждат електронното гласуване, вероятността да го съсипят и дискредитира беше огромна. Живеем в диктатура на посредствеността.

Случайни хора на високи позиции и в АПИ, и в Министерство и начело на кабинета. Управлението не предполага всеки началник да знае всичко, а да следва технологична матрица, която оценява рисковете, управлява ги и най-вече ги комуникира в рамките на стратегия. Сега се работи "на парче", несистемно. Тъй като цялата тол система е направена не за да реши проблем, а за да извземе огромен паричен ресурс от населението, през тол такси, който след това се раздават на свои фирми, които строят и поддържат пътища, цялата енергия на управляващите се насочва към харченето, или готвене на "рибата", а не към нейното улавяне", заяви енергийният експерт Илиян Василев. 

Вече има възможност да се плаща тол такса за предварително заявен маршрут

Автомобилите с тонаж над 3,5 тона ще могат да плащат тол такса за предварително заявен маршрут. Това реши правителството на днешното си...

"Факт е, че има логика да се въведат контролни системи, защото много водачи минават гратис и не плащат винетки. Управленският въпрос обаче е дали е по-изгодно и ефективно справедливостта да се въздаде през акциза за горивата - повече караш, повече плащаш - при това системата не предполага по-големи разходи, просто акцизите отиват целево във фонд на АПИ, а за сврътежките въвеждат тази система - защото е едно да контролираш една десета от трафика, друго е целия трафик. Да не говорим че има и данъци за колите, екотакси и т.н.

Скандално е, че държавата не знае колко ще струва поддържането на системата - как тези "идиоти" влизат в проект за стотици милиони без да са си направили сметка колко са всички разходи, включително експлоатационните разходи. Е как тогава сметнаха, че изобщо си струва да се въведе системата.

И най-важното, грешките в началото на тол система алармират за "потенциала от проблемност" след това, които вие ще плащате, защото посредствеността не е временно или инцидентно явление. Вместо да увеличат размера на таксите на границата и събираемостта, включително като извземат свръхприходите на картела в горивата, това което получихте е повече администрация, повече разходи и повече доказателства за некомпетентност. Повече харчове, приходите ще ги вземат от вас.

Описах много точно какво ще следа - тъй като няма професионално и независимост изготвен бизнес план, с приходи и разходи, ТЕ не знаят колко ще струва системата, не знаят и какъв ще бъде финансовия ефект, т.е. дали ще могат да съберат приходи и накрая ще се окаже както винаги приходите много под очакваните /това, че няма да съберат 1,2 милиарда лева е ясно и днес/, разходите над и кой покрива сметката - населението.

Транспортният експерт на ГЕРБ не знае колко ще е компесаторната такса за липса на винетка

Не зная каква ще е компенсаторната такса за липса на винетка към момента, но ако не я платите, не можете да минете на годишен техническ...

Калинка до калинка, какво да очакваш?

Ако само за няколко дни в началото на 2019 година ви сурвакаха с толкова "постижения", представете си какво ни чака през останали 362 дни.

Стабилността като застой - Брежневи времена", допълни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com