Има ли нужда полицията от нови коли за 320 000 лева?

5365
Има ли нужда полицията от нови коли за 320 000 лева?
Снимка: iStock/Guliver

МВР стартира обществена поръчка за 15 високоскоростни коли. Изискването е да са мощни поне 250 конски сили. Новите автомобили ще дебнат за джигити по магистралите и първокласните пътища у нас.

Край на нелегалните гонки и джигитите по първокласните пътища у нас. Това се заканват от „Пътна полиция”, които искат 15 нови, бързи, немаркирани автомобили.

Първа категория труд и нова дирекция в МВР, одобриха депутатите в парламента

Парламентът прие промени в Закона за МВР на първо четене. За тях гласуваха 102 народни представители, "против" - 19 и "въздържали се" -...

„Те ще трябва да бъдат с 4х4 система, която ще е за задвижване на колелата. Също така минималните изисквания, които са като критерии, те трябва да са минимум 250 конски сили”, обясни инспектор Мирослав Василев от ГДНП пред Нова телевизия.

За покупката на колите са отпуснати над 2,5 милиона лева. В сумата влизало и оборудването.

„Освен камери за скоростните режими, същите автомобили ще бъдат оборудвани с таблети, с мобилни принтери, със съответните комуникационни средства за връзка”, заяви Василев.

Държавната агенция по безопасност на движението е "за" закупуването на новите коли, уточниха от институцията за Нова телевизия. Критериите, на които те трябва да отговарят обаче, били твърде високи за отпуснатата сума. „Бих се радвал на всеки един от колегите да може да ползва такива автомобили, типични за арабските държави. Но може би се доближаваме до колегите от Германия, от Австрия”, споделя Василев.

Защо МВР отново нахлу в офисите на БФС?

За втори пореден месец органите на реда в България щурмуваха офисите на БФС. След като през октомври, специализирана акция на ГДБОП и ж...

Новите полицейски коли ще имат аудио и видеозапис, за да се избегнат всякакви съмнения за корупция. Камерите щели да връщат клип назад, за да докажат извършеното нарушенията на джигитите.

„Съществува поговорката, че целта оправдава средствата. В този случаи целта не оправдава средствата. Ако беше направен анализ колко автомобила в страната биха могли да развиват такава скорост, защото МВР има такава статистика, и колко от притежателите - къде се намират, ще стане ясно дали има нужда от закупуването на такива автомобили. Трябва да разберем кое убива повече - най-лошите пътища в Европа, най-лошата организация на движение на Стария континент или скоростта”. Така Йонко Иванов от Съюзa на преподавателите по авто-мото подготовка коментира идеята за закупуването на 15 високоскоростни автомобила.

„От тези автомобили няма смисъл. Нека кажем, че според статистиката на „Пътна полиция”, вследствие на превишена скорост е загинал само 1 човек. Купуваме 15 автомобила за какво? Никой не казва каква е причината, за да ги купим. Притеснява ме и цената. В провинцията все още се използват немските автомобили, които са на по над 20 г. Новите са предимно в София. За тази цена, която ще се даде, могат да се закупят 160 нови автомобила. Дали така контролът няма да е по-добър?”, добави Христо Радков от Българско обединение на шофьорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com