Има ли риск от екокатастрофа заради чумата по свинете?

4348
Има ли риск от екокатастрофа заради чумата по свинете?
Снимка: БГНЕС

"За екокатастрофа не би трябвало да говорим в момента. Основната отговорност на Министерството на околната среда и водите и Басейновите дирекции е да се пази питейната вода и да няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води". Това заяви пред Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Според него изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, но експертите трябва да дадат последно мнение. "Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му. Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес", коментира още министърът.

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна, близо половин милион прасета са убити

Индустриални свиневъди призоваха за обявяване на бедствено положение на територията на цялата страна заради разпространението на болест...

По думите му съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на заразата. Ще се слагат и капани за диви прасета в националните паркове, с цел да се намали популацията им.

"Очаква се и ловните стопанства, и горските стопанства, и ловните дружинки да се включат много активно. Министър Танева спомена, че вече има и финансов стимул", обясни той, като добави, че това ще накара повече хора да се включат в умъртвяването.

Екоминистърът коментира и темата със замърсяването на въздуха, като наскоро стана ясно, че ЕС иска да съди България заради нарушения.

"Факт е, че за периода, който ни съдят е имало превишаване на нормите", каза той и допълни, че тази година е заработила система за ранно предизвестие при замърсяване на въздуха и дори при възможност за вдигане над нормите. По думите му най-голямата пречка в борбата с мръсния въздух е манталитета на хората и затова се правят много образователни кампании.

Градът, който унищожи за ден единствения си източник на месо (СНИМКИ)

Прекарвам последните дни от лятната си почивка в град Априлци. Намирам се на последния етаж на вила, разположенa на високо в квартал Ос...

Министърът посочи, че ще отнеме години, за да сменим дизеловите коли с електромобили. И подчерта, че 500 млн. лв. ще бъдат инвестирани в електрификация на транспорта в общините за 2 години. Това успоредно щяло да развие и сервизите за ремонти на мрежата.

"На последния съвет на министрите в ЕС, предложих и бях подкрепен от 6 държави, да бъде направен европейски фонд, който да стимулира електрификацията особено в Централна и Източна Европа - да се изградят зелени коридори", уточни Нено Димов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество