Има напрежение във ВСС заради "Яневагейт"

3922
Има напрежение във ВСС заради "Яневагейт"
Снимка: БГНЕС

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова потвърди, че оповестяването на разговорите Янева-Ченалова, станали известни като "Яневагейт" са повишили напрежението между членовете на Съвета. Тя смята, че най-важното в момента е да се назначи проверка на фактите по случая и да се даде оценка, колкото се може по-бързо, има ли зависимости в съдебната система или не, информира БНР.

"Това напрежение допълнително се засилва от редица публични изяви на член на ВСС, споменат в тези разговори. Този дебат, винаги съм се опитвала да убедя колегите, че следва да се води във ВСС на неговите заседания открито, а не навън", каза Найденова.

Цацаров ще търси кои са мъжете на записите между Янева и Ченалова

Държавното обвинение търси кой е мъжът, чийто глас се чува на записите от телефонните разговори между съдийките Владимира Янева и Румян...

"Както ВСС, така и прокуратурата имат законовите механизми, както и задължения да извършат една обективна и пълноценна проверка. Има механизми, които може да гарантират, че тази проверка може да се направи независимо и безпристрастно. Намирам, че в този случай изключително важна е и морално-етичната оценка, която ВСС трябва да даде", заяви още Найденова. По думите й именно това е залегнало и като послание в разпространеното преди дени и официално писмо, изпратено от първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс до вицепремиера Меглена Кунева и министъра на правосъдието Христо Иванов.  

В понеделник, етичната комисия на Съвета ще изслуша замесените в "Яневагейт", част от тях са членове на тази комисия.

В писмо от сряда, 2 декември, заместник-председателят на Европейската комисия заяви, че ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как държавите членки да организират независимите разследвания. Франс Тимерманс в писмен коментар потвърди позицията на ЕК, че медийни публикации, предполагащи, че Комисията призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни.

Същевременно вчера по време на парламентарния контрол Меглена Кунева изрази позицията, че замесените лица в скандала с изтеклите записи "Яневагейт" не трябва да участват в проверката на случая.

Проф. Близнашки: Хората са наплашени, страхът е навсякъде

"Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин", това каза проф. Георги Близ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com