Кунева: Замесените в "Яневагейт" не трябва да участват в проверката на скандала

3485
Кунева: Замесените в "Яневагейт" не трябва да участват в проверката на скандала
Снимка: БГНЕС

По време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът Меглена Кунева изрази позицията, че замесените лица в скандала с изтеклите записи "Яневагейт" не трябва да участват в проверката на случая.

Казусът касае изтеклите разговори между бившия шеф на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и търговския съдия от същия съд Румяна Ченалов, като се споменават имената на главния прокурор Сотир Цацаров, министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и др.

Цацаров ще търси кои са мъжете на записите между Янева и Ченалова

Държавното обвинение търси кой е мъжът, чийто глас се чува на записите от телефонните разговори между съдийките Владимира Янева и Румян...

"Изнесените данни по скандала са притеснителни. Необходима е безпристрастна проверка – както на това откъде и защо изтичат тези записи, така и на съдържанието им", каза от парламентарната трибуна Кунева, в отговор на въпрос за скандала "Яневагейт" на депутата от "Атака" Явор Нотев.

"Не трябва обаче да търсим някакъв извънреден орган да свърши това, държавата ще се оправи тогава, когато институциите започнат да си вършат работата", смята Кунева. По думите й е логично замесените представители на тези институции да не участват в проверката, съобщават от пресслужбата "Движение България на гражданите" (ДБГ).

Че върху съдебната система се оказва влияние, това е факт, който за съжаление е добре известен. Водещата идея в съдебната реформа е независимостта на съдебната система и намаляване на политическото влияние върху нея и скандалът още веднъж доказва необходимостта от провеждането на тази реформа, заяви Кунева.

Несериозно е да ме питате какво, като вицепремиер, ще направя във Висшия съдебен съвет. Трябва да спазваме разделението на властите, каза още тя. Кунева допълни, че това, което могат и правят правителството и управляващото мнозинство в парламента е да се опитват да променят средата през прокарване на закони, свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията.

Проф. Близнашки: Хората са наплашени, страхът е навсякъде

"Драмата на Румяна Ченалова ще се задълбочава, тя си позволява да действа по един незаконосъобразен начин", това каза проф. Георги Близ...

Вицепремиерът призова за успокояване на тона и преминаване в конструктивен диалог за приемането на промените в Конституцията в отговор на въпрос на народния представител от АБВ Светослав Белемезов за правосъдния министър Христо Иванов. "Заедно с ускорението моят колега министър Иванов се нуждае от стабилност, когато работи в областта на съдебната реформа. Тази стабилност минава през реформи в Конституцията. Когато направим тази първа крачка можем буквално от следващия ден да започнем следващата още по-дълбока промяна. По думите й следващите стъпки са Законът за съдебната власт и цялостна промяна на Наказателния кодекс. В момента го променяме на парче, защото не сме готови за непознатите досега явления като тероризъм или набиране на бойци през интернет", каза тя.

Кунева припомни, че в писмото от вчера на заместник председателя на Европейската комисия много ясно се казва, че ролята на ЕК не е да влиза в дискусии как държавите членки да организират независимите разследвания, но и че България има нужда от цялостно изпълнение на стратегията за съдебна реформа. Вчера в писмо на първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс, адресирано до Меглена Кунева и  Христо Иванов Комисията отново повтори, че медийни публикации, предполагащи, че ЕК призовава за оставка на които и да е лица, за които се твърди, че са замесени в случая с подслушването, са неправилни.

Припомняме, че Mediapool писа за искането на Европейската комисия за оттегляне и изключване от процеса на замесените лица в скандала с изтеклите записи. По-късно в писмо от Представителството на Европейската комисия до главния прокурор се казва, че медийни публикации, които твърдят, че Европейската комисия призовава за оттегляне на лица, въвлечени в случая с подслушването, са некоректни.

Междувременно днес Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение за спиране на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова.

Цяла реколта "гнили ябълки"!

Не гнила ябълка, както я нарече френският посланик, а цяла градина с гнили ябълки. Това е съдебната система на България - масиви, които...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com